Antibiotikům se někdy člověk nevyhne. V některých případech nemoci zasáhnou tak silně, že léčba čajíčky a prášky proti bolestem zkrátka nezabírá. Když ale začnete brát antibiotika, je také důležité k nim jíst ta správná jídla, aby léky fungovaly a aby vašemu tělu nic nechybělo.
Při používání antibiotik by měl člověk také jíst probiotika. Často přitom ale není potřeba brát prášky z lékárny, stačí jenom správně nastavit jídelníček a konzumovat hodně jídel s obsahem vlákniny.
Ochrana i nebezpečí
Antibiotika jsou zdrojem obrany proti bakteriálním infekcím. Někdy však mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je průjem a poškození jater, popisuje Healthline. Právě proto je při jejich konzumaci důležité dodržovat jistý typ diety.
Antibiotika v mnoha případech ničí všechny typy bakterií, tím pádem i ty, které v těle potřebujeme. Jedním ze způsobů, jak je v těle obnovit, je braní probiotik. Druhým je speciální dieta.
Fermentované potraviny a potraviny bohaté na vlákninu
Při konzumaci antibiotik je důležité jíst potraviny bohaté na vlákninu. Pár dní si tak například na snídani naordinujte ovesnou kaši s ovocem. Druhým typem potravin, který může střevní mikroflóru obnovit, jsou fermentovaná jídla.
Fermentované potraviny obsahují zdravé bakterie, včetně laktobacilů, které mohou pomoci obnovit poškození způsobené antibiotiky, píše Very Well Health.
Dále nezapomínejte ani na konzumaci takzvaných prebiotických jídel. Prebiotika jsou látky, které povzbuzují prospěšné bakterie ve vašem těle. K potravinám bohatým na ně patří například cibule, česnek nebo banány.
Čemu se vyhnout?
Během konzumace antibiotik je důležité myslet nejen na to, co jíst, ale také na to, čemu se naopak vyhnout. Některé potraviny totiž mohou fungování antibiotik narušit, varuje Medical News Today.
Pokud berete antibiotika, pokuste se vyvarovat konzumaci grapefruitů, pomerančů a citronů.
I když by se mohlo zdát, že mají vysoký obsah vitamínu C a měly by vám v nemoci pomoci, ve skutečnosti narušují funkci antibiotických léčiv.
Zdroj: Healthline, Live Strong, Medical News Today, Very Well Health
Autor: Šárka Cvrkalová