Honí vás mlsná, ale nechcete strávit celé odpoledne pečením a nakupováním? Máme pro vás čtyři recepty na velmi jednoduché dezerty, ke kterým vám budou stačit jenom tři ingredience.
Koláč ze tří ingrediencí
Na tento velmi jednoduchý koláč o třech zásadních přísadách budete potřebovat:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 130 g hladké mouky
Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem. Do velké mísy přidejte vejce a cukr. Šlehejte na nejvyšší rychlost šlehačem asi 8 minut nebo dokud směs velmi nezhoustne a nezmění barvu na velmi světle (téměř bílou) žlutou. To lze provést ručním nebo stojanovým mixérem.
Pomocí sítka nebo prosévače mouky prosejte 1/3 mouky. Pokud nemáte sítko ani cedník, můžete mouku přisypávat rukama. Cílem je při přidávání mouky rozbít hrudky, aby bylo snadné mouku vmíchat do vaječné směsi, aniž by se z vaječné směsi vypustilo příliš mnoho vzduchu.
Pomocí stěrky vmíchejte do vaječné směsi mouku. Postup opakujte s další 1/3 mouky a poté s poslední 1/3. Těsto nalijte do připravené formy. Pečte asi 25-30 minut. Před vyjmutím nechte koláč zcela vychladnout. Koláč můžete ozdobit moučkovým cukrem nebo čerstvým ovocem, například jahodami.
Dort z Nutelly
Na ne zrovna dietní, ale velmi chutný dezert si připravte:
- 4 vejce
- 750 g Nutelly
- 1 a 1/3 hrnku hladké mouky
Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Vejce a 500 g Nutelly šlehejte elektrickým mixérem asi 5 minut nebo dokud nevznikne hladký krém.
Do směsi s Nutellou prosejte mouku. Nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Vyjměte a nechejte stát ve formě, dokud koláč zcela nevychladne. Povrch koláče potřete zbylou Nutellou. Podávat můžete se šlehačkou.
Jablečný koláč
Na jablečný koláč o třech ingrediencích si připravte:
- 190 g neslazeného jablečného pyré
- 1 plechovku slazeného plnotučného kondenzovaného mléka
- 160 g hladké mouky
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na pečení vyložte pečicím papírem. Do velké mísy přidejte jablečné pyré a kondenzované mléko. Šlehejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
Do samostatné mísy přidejte mouku. Čistou metlou krátce prosejte mouku (metlou rychle pohybujte sem a tam, dokud mouka nezesvětlá a nezůstanou v ní žádné hrudky). Mouku vlijte do mokrého těsta. Šlehejte tak dlouho, dokud se mouka zcela nezapojí.
Těsto nalijte do připravené dortové formy. Koláč pečte asi 30-35 minut. Před vyjmutím a krájením nechte koláč zcela vychladnout.
Cheesecake z bílé čokolády
Na velmi snadný cheesecake budete potřebovat:
- 1 nasekanou tabulku bílé čokolády
- ½ šálku změklého smetanového sýra
- 3 vejce
Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte mírně vychladnout. Vmíchejte smetanový sýr a žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte jej do vychladlé směsi bílé čokolády. Nalijte do připravené formy.
Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Poté snižte teplotu trouby na 150 °C a pečte dalších 15 minut. Vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř dalších 15 minut. Vyjměte cheesecake z trouby a nechte jej zcela vychladnout.
Zdroj: Allrecipes, Kirbie´s Cravings, New Idea, Mashed
Autor: Dominika Jandorová