V době krize si musí lidé vystačit s málem, a tak se v nich probouzí kreativita. Aby si přes nuzné podmínky během Velké hospodářské krize alespoň na chvíli osladili život, vymysleli depresivní čokoládový dort.
Velká deprese, známá také jako Velká hospodářská krize, byla historicky největší ekonomickou krizí a její následky změnily ekonomické teorie a ovlivnily vývoj mnoha zemí.
Černé dny na burze
Krach začal 24. října 1929 na newyorské burze cenných papírů, kde nastal masový výprodej akcií. Následovaly další kritické dny, z nichž dva nejhorší vešly ve známost jako Černé pondělí a Černé úterý (28. a 29. říjen). Během nich došlo k prodeji obrovského množství akcií, což vedlo k propadu trhu o 40 procent.
Velká deprese měla vliv na všechny země propojené s USA, a postupně se rozšířila do Evropy. Franklin Roosevelt přišel s novou hospodářskou politikou, kdy se lidé bez práce podíleli na veřejných investicích (stavěli infrastrukturu či školy), čímž se podařilo krizi překonat.
V době ekonomických nejistot se začaly prosazovat myšlenky Johna Maynarda Keynese, který propagoval sociální stát jako způsob, jak se vyrovnat s ekonomickou nestabilitou. Jeho myšlenky jsou dodnes základem ekonomiky mnoha zemí.
Recept na depresivní čokoládový dort
Co má s Velkou hospodářskou krizí společného čokoládový dort? Ve 30. letech 20. století byl v USA nedostatek základních potravin, a tak se dort, na který nebyly potřeba vejce, máslo ani mléko, stal rychle oblíbeným.
Na čokoládový dort podle webu Budget Bytes si připravte 1 a 1/2 hrnku mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku jedlé sody, 1/3 hrnku holandského kakaa, 1/3 hrnku oleje, 1 lžíci octa, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 hrnek vody. Na čokoládovou polevu budete potřebovat 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/4 hrnku kakaového prášku, 3 lžíce vody a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, jedlou sodu a kakaový prášek, dokud se dobře nespojí. Do další misky přidejte 1 šálek vody a poté do vody přilijte vanilkový extrakt a ocet.
Do mísy se suchými přísadami přidejte olej a poté směs s vodou. Míchejte, dokud nebude těsto na čokoládový dort hladké. Dbejte na to, aby na dně mísy nezůstala žádná suchá mouka. Dortové těsto nalijte do formy, dejte do trouby a pečte 35 minut.
Počkejte, až dort vychladne, a teprve potom připravte polevu. Do mísy přidejte moučkový cukr, kakaový prášek a vanilkový extrakt. Začněte po jedné lžíci přidávat vodu, dokud nevznikne hustá, ale tekutá poleva. Polevu nalijte na vychladlý dort a rovnoměrně rozetřete.
Zdroj: Budget Bytes , Český rozhlas, Ekonom
Autor: Dominika Jandorová