Den díkůvzdání: Víte, proč se slaví? A zvládli byste upéct dokonalého krocana?

Zdroj: Shutterstock

Den díkůvzdání – svátek, který známe z mnoha amerických filmů a seriálů. Víte, proč se vlastně něco podobného slaví? A poradili byste si s přípravou tradičního jídla, kterým je pečený krocan?

Den díkůvzdání v USA patří mezi nejoblíbenější svátky. Připadá vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, kdy se celá rodina sejde u společné večeře v podobě krocana s brusinkovou omáčkou. Jako dezert se podává dýňový koláč.

Poděkování za bohatou úrodu

Ačkoli dnes je Den díkůvzdání spíše ve znamení nákupů a přejídání se, původně se jednalo o svátek, který měl být poděkováním za bohatou úrodu, uvádí Britannica.

Oslavy mají původ v 17. století, kdy chudí zemědělci koncem listopadu děkovali Bohu za to, že jim v daném roce nadělil bohatou úrodu. Na znamení toho, že si to mohou dovolit, si v tento jediný den v roce vždy dopřávali velkolepou hostinu, vysvětluje web History.

První doložené oslavy Dne díkůvzdání uspořádali Pilgrimové. Jednalo se o slavnost ve městě Plymouth v Massachusetts v roce 1621. V roce 1863 byl pak Den díkůvzdání prohlášen za státní svátek.

Zvládli byste krocana?

U nás se krocan příliš často nedělá. V USA jde ale o běžné jídlo, které zvládne minimálně jednou do roka připravit každá hospodyňka. Jak byste si s přípravou tohoto masa poradili vy?

Podle webu České televize je kouzlem pouze pár surovin a dostatek času. Na přípravu slavnostního jídla potřebujete jenom krocana, sůl, špek na špikování a drcený pepř.

Krocanovi prošpikujete prsa a stehna špekem, důkladně ho zvenku i zevnitř osolíte a opepříte a dáte v igelitovém pytli do chladu. Do ledničky se těžko vejde, ideální je tak sklep. Po dvou dnech ho podlijete vývarem a dáte péct.

Krocan se peče asi 7–8 hodin při teplotě 95 °C. Při vyšší teplotě by se sice doba pečení zkrátila, ale maso by bylo vysušené. Na posledních zhruba 10 minut zvyšte teplotu na 220 °C, aby se z kůže udělala křupavá krusta.

Zdroj: History, Britannica, Kuchaři do domu, Česká televize

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz