Dejte šmrnc svému zeleninovému salátu. Usušte si rajčata a mějte je vždy po ruce

Zdroj: Shutterstock

Rajčata patří k základním produktům, které je třeba často doplňovat. Naštěstí se dají uchovávat i v sušené podobě, která vám déle vydrží a má stejně široké uplatnění. A co je nejlepší, k přípravě sušených rajčat není zapotřebí žádný speciální přístroj.  

K přípravě sušených rajčat potřebujete samozřejmě rajčata. Blog Fresh Bites Daily doporučuje rajčata pastovitého typu, jako jsou odrůdy San Marzano nebo Amish Paste. Dále upozorňuje na to, že by se rajčata při sušení neměla krájet na plátky, ale na půlky.

Polovina rajčete má tvar „pohárku“, který, když jej umístíte rozkrojenou stranou nahoru, udrží rajčatovou šťávu, která se během sušení uvolňuje. Právě z ní pochází část chuti, jíž si takto zachováte.

Jak rajčata usušit?

Rajčata nakrájejte na půlky, naskládejte na plech vyložený papírem na pečení a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 30 minutách stáhněte teplotu na 140 °C a sušte další půl hodinu. Nakonec snižte teplotu na 100 °C a znovu sušte po dobu 30 minut. Usušená rajčata nechte zchladnout a uchovávejte ve sklenicích se vzduchotěsnými víčky.

Sušená rajčata můžete také rozmixovat na hladký prášek, který se bude hodit do omáček nebo kečupu. Prášek ze sušených rajčat se doporučuje skladovat maximálně po dobu 30 dnů.

Jak rajčata znovu rehydratovat?

Vložte rajčata do mísy se studenou vodou (můžete použít i vroucí, pokud chcete, aby se rehydratovala rychleji, a pokud je používáte do pokrmu, kde se budou vařit). Po 30 až 60 minutách rajčata slijte a můžete je použít. Po rehydrataci se velikost rajčat zdvojnásobí, takže pokud rehydratujete jeden šálek, po dokončení budete mít dva.

Kde všude můžete sušená rajčata využít?

Sušená rajčata můžete přidat do restované zeleniny. Nebo je nakrájet na malé kousky a přidat do slaného chleba, sušenek nebo pečiva. Skvěle se hodí také do čerstvých zelených salátů. Můžete je také namočit do kvalitního olivového oleje a podávat jako přílohu.

Z rajčatového prášku můžete připravit rajčatový protlak, omáčku, šťávu nebo kečup. Na rajčatový protlak budete potřebovat 6 lžic prášku, 1/2 šálku vody a 1/2 lžičky soli. Na rajčatovou omáčku smíchejte 1/3 šálku prášku, 1 šálek vody a 1/4 lžičky soli. Rajčatovou šťávu získáte smícháním 2/3 šálku prášku, 8 šálků vody a 1 lžičky soli.

Pokud se rozhodnete pro přípravu kečupu, připravte si 6 lžic prášku, 1 šálek vody, 1 a 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/8 lžičky česnekového prášku, 1/4 šálku medu a 1/3 šálku bílého octa. Vše dejte do hrnce a vařte 20 minut.

Zdroj: Fresh Bites Daily, Prima Fresh, Roots and Boots, Stone Family Farmstead

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz