Dejte si kaki. Je plné zdraví prospěšných látek a snižuje krevní tlak

Zdroj: Shutterstock

Oranžové ovoce, které běžně potkáváme na pultech v obchodech. Někomu kaki chutná, jiný mu nedokáže přijít na chuť. Často podceňované podzimní ovoce nejen skvěle chutná, ale našemu zdraví přináší i určité výhody.

Co vy a kaki? Dokážete si na něm pochutnat, nebo jej v obchodě přecházíte bez povšimnutí? Pojďme se oranžově zbarvenému ovoci podívat blíže na zoubek.

Co je kaki

Má oranžovou barvu, a tak trochu svým vzhledem připomíná rajče. Po chuťové stránce ale mnohem více připomíná meruňky či broskve.

Kaki je šťavnaté tropické ovoce s rosolovitou dužinou. Jeho název v překladu podle webu bezhladoveni.cz znamená „pokrm bohů“ a nachází se v něm celá řada prospěšných látek.

Co obsahuje kaki

Kaki je doslova nadupané cennými látkami a živinami, které jsou pro naše tělo a zdraví celkově velkým přínosem. Najdeme v něm nejen vlákninu a komplexní sacharidy, ale také nemalé množství vitaminu C, provitamin A a minerální látky jako draslík, fosfor, měď, mangan nebo železo.

Kromě toho se v tomto tropickém ovoci ukrývají i katechiny, kyselina oleinová nebo taniny. „Taniny přítomné v tomelu jsou nakonec zodpovědné za léčbu fyziologických hrozeb. Mají antibakteriální a antialergické vlastnosti. Zachytávají v těle volné radikály a snižují krevní tlak,“ vyzdvihuje přednosti taninů web ncbi.nlm.nih.gov.

Přínosy kaki pro naše zdraví

Díky výše zmíněnému obsahu cenných látek je na první pohled obyčejné, a bohužel také často přehlížené kaki přínosem pro naše zdraví.

Web webmd.com například zmiňuje jeho pozitivní vliv na zdravé srdce. „Kaki může pomoci udržet vaše tepny čisté a snížit riziko srdečních onemocnění,“ píše zmíněný web.

To ale není všechno. Kaki díky svému obsahu látek podporuje i zdraví očí, a to díky obsahu provitaminu A. Díky obsahu flavonoidů chrání před vznikem cukrovky.

Jak využít kaki

Těch možností je samozřejmě hrozně moc. Buď si ho můžete dát jen tak a pochutnat si na samotném kaki, nebo jej zužitkovat do některého receptu. Třeba do skvělých kaki sušenek.

Na jejich přípravu potřebujete: dva hrníčky mouky, čajovou lžičku jedlé sody, špetku soli, lžičku mleté skořice, 250 g másla, hrníček krupicového cukru, tři kaki, jedno větší vejce a přidat můžete i rozinky nebo oříšky.

Kaki oloupejte a jeho dužinu rozmixujte společně s ostatními surovinami. S pomocí lžic poté na plech vyložený pečicím papírem vytvářejte malé koláčky. Ty vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut, dokud sušenky nezačnou zlátnout.

Zdroj: bezhladoveni.cz, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, marthastewart.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz