Slavný český moderátor a herec Dalibor Gondík v minulosti v médiích přiznal, že si uvědomuje, že nevypadá úplně nejlíp. Na vině je mimo jiné i epilepsie, se kterou už dlouhé roky bojuje. A to především zdravým životním stylem a vyváženou a tak trochu speciální stravou.
„Po dohodě s lékařem jsem už několik let bez léků. Sedm let se žádný záchvat neopakoval a doktoři říkají, že když dva roky není záchvat, nemoc je zapomenutá. Člověk třeba zase může řídit,“ svěřil se v roce 2017 Gondík pro deník Blesk.
Dodal, že se cítí zdravotně daleko lépe díky svému životnímu stylu. A ačkoli si uvědomuje, že vypadá jako smrtka, zasmál se, že to možná až tak s nemocí nesouvisí. Jeho režim a jídelníček by ale asi zvládl dodržovat málokdo.
400 km měsíčně
Gondíkovým velkým koníčkem je běh. Je jedno, jaké je počasí, nebo jakou má náladu. Jedině závažná nemoc by mohla něco změnit na tom, že se jde, jak on říká, proběhnout. Jenomže takové jeho proběhnutí je mnohem víc než jenom kolečko okolo domu.
A co na tom Gondíka baví? „Všechno. Samota, pohyb, pot, námaha, kopce, schody, bolest, naštvání, že musím, nechuť, každodenní komplikace, boty, trička, pračka, úsměvy a někdy taky výsměch okolí. A kolik? Snažím se o 400 km měsíčně a už přes rok se mi to daří. Před tím to bylo tak 250 až 300,“ svěřil se pro Českou televizi.
Dodal, že ho běhání začalo bavit zhruba po čtyřicítce. Je pro něho skvělým způsobem, jak se udržet v kondici a vyčistit si hlavu. Rozhodně se prý pak cítí mladší a silnější.
Jeho strava s nemocí příliš nesouvisí
Je jasné, že člověk s epilepsií musí dodržovat nějaká pravidla. Gondík ale tvrdí, že nemoc ho v jeho stravovacích návycích ovlivňuje jen minimálně. I bez ní by prý jedl stejně zdravě.
„Mám z jídla radost. Nejím nic povinně nebo podle příruček a moderních publikací. To jsou často rychle nabyté vědomosti. Jím, co mi dělá dobře. Nejhorší je vegetarián, který si myslí, že po požití jedné porce řízku zemře. Tak takhle fakt ne,“ vyjádřil se.
Cukr i sůl vynechává
Gondík se už roky snaží úplně zbavit slazených věcí. Pije jenom vodu či neslazené čaje, cukr nepřidává ani do kávy, v koláčích se s ním snaží hodně šetřit. Co se týče soli, nepoužívá ji vůbec.
Velkou část jeho stravy tvoří čerstvé pokrmy, a především pak syrová zelenina a ovoce. Tepelně zpracované jídlo mu podle jeho slov nedělá příliš dobře, upřednostní tak mrkev vždy čerstvou před tou dušenou.
„Podle mého názoru je nejhorší situace se solí a cukrem. A na to jsem nepotřeboval TEST. Stačí mi mé okolí a vlastně i rodina. To je prostě hrůza,“ vyjádřil se ke svému jídelníčku.
„Musíme s tím vážně všichni něco udělat. Já nesolím patnáct let a cukr nepoužívám vůbec. Je totiž všude tolik, že to není potřeba. Mysleme na to, prosím,“ varoval fanoušky.
I když má Gondík nějaké zdravotní problémy a je mu dnes už 51 let, stále se snaží žít aktivní život a vyrovnat se ve všem mladším generacím. A prozatím, jak se zdá, se mu to poměrně daří.
Zdroj: ceskatelevize.cz, Blesk, idnes.cz
Autor: Shani Maiová