Asi jako kterákoli jiná země na světě má i Chille svoje oblíbené jídlo. V tomto případě je to curanto. Pokud jste o něm ještě nikdy předtím neslyšeli, pak si určitě nenechte ujít následující řádky.
Jednou ze zajímavostí je fakt, že curanto představuje jeden z nejstarších receptů, které se dodnes připravují. Pojďme si o něm říci více.
Co je curanto?
Ani ne tak pokrm jako takový, spíše způsob, kterým se připravuje. V překladu znamená curanto kamenná půda.
„Curanto je více stylem přípravy než striktním receptem a ingredience se liší století od století,“ dodává atlasobscura.com.
Jak se připravuje?
„K přípravě se do jámy vyložené horkými kameny umístí kuřecí a vepřové maso, klobásy, mořské plody jako škeble či mušle, bramborové knedlíky, brambory a různá zelenina,“ popisuje tasteatlas.com.
Pro výrobu curanta se v zemi vykope jáma a naplní se palivovým dřívím a kameny, načež se dřevo zapálí, aby se kameny zahřívaly.
Každá vrstva ingrediencí je zakončena velkými listy nalca neboli rebarbory chilské, které udržují páru zachycenou uvnitř.
Po uvaření se maso a mořské plody obvykle podávají s pebre, horkou omáčkou a bramborovými placičkami milcao.
Dlouhá historie
Curanto patří mezi nejstarší recepty nebo lépe řečeno způsoby přípravy jídla, které se ale v Chille praktikují i dnes.
Vaření v ohništi může působit jako spojení s prapůvodní minulostí. Historie curanta sahá opravdu hodně daleko.
„Praxe výroby curanta existuje v souostroví Chiloe již tisíce let. Na jídlo neexistuje žádný formální recept a běžně se skládá z jakéhokoli snadno dostupného jídla,“ píše wise-geek.com.
Hostina pro celou rodinu
Curanto se zpravidla nepřipravuje po malých porcích, je tomu spíše naopak. Proto se z tohoto způsobu „vaření“ stává událost pro celou rodinu.
Vzhledem k množství ingrediencí, které se liší v závislosti na receptu tradovaném v konkrétní rodině, je jídla opravdu požehnaně.
Curanto je bezpochyby velká událost, která vede k tomu, že se sejde početná skupina lidí. Ta tráví společný čas, který je potřeba k tomu, aby se v hluboké jámě stihly připravit všechny suroviny.
Není nad to vychutnat si výborné jídlo obklopeni těmi, kteří jsou vám nejbližší. I v tom je curanto výjimečné.
Zdroj: atlasobscura.com, tasteatlas.com, wise-geek.com
Autor: Karolína Nezbedová