Cukrovka je onemocněním, které je v posledních desetiletích na vzestupu. Ačkoli se řadí mezi choroby, které musí pacienti řešit s lékařem, pomoci mohou i některé babské rady.
Dva základní typy cukrovky
Lidí postižených cukrovkou přibývá. Dle statistik je u nás 2,5× více nemocných než v roce 1980.
Cukrovka neboli diabetes mellitus je onemocněním, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů. Existují dva hlavní typy cukrovky, jež sice mají obdobné příznaky, ale různé příčiny.
- Diabetes I. typu. Imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které jsou zodpovědné za produkci inzulinu, tzn. hormonu snižujícího hladinu cukru v krvi. Jde o těžší onemocnění, jež se řadí mezi autoimunitní choroby.
- Diabetes II. typu. Tento typ cukrovky se objevuje častěji a způsobuje ho snížená citlivost tkání organismu k inzulinu. Postihuje přitom zejména obézní lidi, takže je nedílně spojen s nezdravým životním stylem.
Babské rady na cukrovku
Jak už jsme uvedli, počet lidí, kteří mají problémy s diabetem, neustále přibývá. Choroba sužovala ovšem už naše předky. Existují tedy tzv. babské rady na cukrovku. Musíme ale doplnit, že jde pouze o doplněk léčby, takže byste je neměli brát jako náhradu za odbornou pomoc. V každém případě lze vyzkoušet celou řadu rostlin, které mohou „cukrovkářům“ v některých ohledech pomoci.
- Bylinky. Při cukrovce je doporučováno mnoho bylinek, mezi které patří např. kontryhel obecný, podběl lékařský, puškvorec obecný anebo pýr plazivý.
- Ovoce. Z různých druhů ovoce můžeme jmenovat bezinky, brusinky, třešně anebo borůvky, ale také exotické druhy jako např. liči čínské, které optimalizuje hladinu cukru v krvi.
- Zelenina a luštěniny. Diabetici mohou do svého jídelníčku zařadit rovněž květák, lilek nebo cibuli. Vhodná je navíc i cizrna beraní.
- Houby. V průběhu cukrovky bývá doporučována také hlíva ústřičná a kombucha. Ačkoli se z biologického hlediska nejedná tak úplně o houbu, při diabetu může mít pozitivní vliv.
- Další babské rady na cukrovku. Při diabetu mohou pomoci také piniové oříšky, lněné semínko, římský kmín, skořice, zázvor, karob nebo čaj maté.
Alternativy za „klasická“ sladidla pro diabetiky
Pro diabetiky je pasé cukr (bílý, hnědý i třtinový), stejně jako glukóza (hroznový cukr) či med. Prudce totiž zvyšují hladinu cukru v krvi, na což tělo díky nedostatku inzulínu nereaguje dostatečně. Hladina cukru tak může růst až do výšin, které nejen ohrožují zdraví člověka, ale existuje i riziko ohrožení života. Lidé s cukrovkou by se měli vyhýbat rovněž umělým sladidlům a příliš vhodný není ani javorový sirup. Jaká sladidla jsou naopak vhodná?
- Stévie sladká. Asi nejlepší sladidlo pro diabetiky. Ačkoli je 30× sladší než cukr, žádný neobsahuje. Glykemický index rostliny je proto rovný nule.
- Agávový sirup. Další výtečná alternativa cukru, která je dnes stále dostupnější. Sirup z agáve bez problémů seženete i v běžné distribuční síti.
- Třtinová melasa. Vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Tento černý sirup také patří mezi vynikající sladidla pro diabetiky.
- Fruktóza. Ovocný cukr má sice nízký glykemický index, na druhou stranu zvyšuje hladinu tuků v krvi. Proto byste jej měli používat opatrně.