Cukrářka Iveta Fabešová připravuje na Vánoce florentýnky. Po těžkém období si užívá sváteční pohody

Zdroj: Profimedia

Cukrářka Iveta Fabešová měla posledních pár let poměrně náročné období. Dlouhé roky budovala svou vlastní značku, jenomže po rozvodu s manželem o všechno přišla. A začínat od začátku pro ni nebylo vůbec snadné. Nakonec jí v tom kupodivu pomohl covid.

Proslavila ji kulinářská show Na nože. Dlouho pracovala na tom, aby se dostala na vrchol, pak ji ale čekal rychlý pád. Dnes ovšem provozuje vlastní kavárnu a je šťastná. V období koronaviru se jí podle časopisu Forbes podařilo znovu rozjet byznys.

„Říkala jsem si, že cukrařinu dělám deset let, nic jiného než péct dorty už neumím. Co budu dělat, vrátím se do práce v kanceláři? Rozhodla jsem se, že to nevzdám,“ popsala pro Aha!

Kromě toho, že se jí podařilo opět rozjet práci, si ale užívá života i díky své velké rodině. Stará se o dvě děti, osmiletou Natálku a šestiletého Jakuba. A pro ty se samozřejmě v období před Vánoci snaží vytvořit co nejpříjemnější sváteční atmosféru. Mimo jiné i pečením cukroví.

Důvod, proč milujeme vánoční cukroví, je podle Ivety jasný. „Máme tu chuť v sobě danou, zažitou, máme v ní vzpomínky. Když si dáte punčák nebo obyčejný věneček, tak se vám najednou vybaví nějaké hezké odpoledne s rodinou,“ říká pro iDNES.

A když si sama dá jednu ze svých florentýnek, přenese se hned do vánoční pohody po boku svých dětí. Právě i proto je to jedno z jejích nejoblíbenějších cukroví, které dělá skoro každý rok. A jinak tomu není ani letos.

Připravte si florentýnky podle Ivety Fabešové

Na florentýnky podle slavné cukrářky budete potřebovat 50 gramů másla, 65 mililitrů smetany ke šlehání, 115 gramů krupicového cukru, 55 gramů medu, 120 gramů plátků mandlí, 55 gramů kandovaných třešní a brusinek, 40 gramů hladké mouky a 200 gramů kvalitní hořké čokolády.

Nejprve si na mírném plameni svařte společně máslo, smetanu, cukr a med. Směs povařte minimálně 5 minut. Do ní pak vmíchejte mandle a na malé kostičky pokrájené kandované ovoce. Pak pomalu přidávejte mouku, aby vám vzniklo lepivé těsto.

Z těsta vykrajujte lžičkou kousky, které dejte na plech a rozplácněte na placičky. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte cukroví zhruba 5 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte je dalších 5 minut.

Ve vodní lázni si pak rozpusťte čokoládu, do které sušenky z jedné strany namáčejte. Konzumovat je můžete za několik dní, měly by se v chladu alespoň týden uležet, aby zkřehly, a vy si pak můžete užít jejich plný potenciál.

Zdroj: Aha!, iDNES, Forbes

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz