Cuketa je plná vitamínů. Udělat z ní ale můžete i chutné hranolky

Zdroj: Shutterstock

Sezona cuket právě začíná. Jejich pěstování je velmi snadné a zvládne ho každý začátečník. Zasadit rostlinu můžete prakticky do jakékoli hlíny, stačí jí pouze dostatek vody a s velkou pravděpodobností vám bez problémů vyroste.

Častý sběr cuket vede k jejich dalšímu plození. Ideální tedy je sbírat mladé cukety, obvykle ve velikosti kolem 25 centimetrů. Je zbytečné čekat, až povyrostou, tím pouze bráníte tomu, aby na rostlině vznikly nové plody, vysvětluje Bydlíme Kvalitně.

Vitamínová bomba

Cuketa je zelenina, která je pro lidské tělo v mnoha ohledech přínosná. Je z 91 % tvořena vodou, v létě jde tak o ideální pokrm, který vám pomůže udržovat tělo hydratované.

Kromě toho obsahuje minerální látky a vitamíny A, B, C, K a E a také velké množství vlákniny, doplňuje Healthline. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu a doporučuje se řadit do jídelníčků i při dietách.

Cuketové hranolky podle Pohlreicha

Zajímavým receptem, při kterém zeleninu využijete, jsou pikantní cuketové hranolky podle Zdeňka Pohlreicha. Potřebovat na ně budete 4 cukety, olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

Cukety pokrájejte na čtvrtiny a následně na menší hranolky o délce asi 7 centimetrů. Dejte je do misky a zakapejte olivovým olejem. Přidejte k nim prolisovaný česnek, sůl a pepř a nechte hodinu odpočinout.

Potom je vyskládejte na gril a opékejte asi 4 minuty z obou stran. Hranolky se podávají s domácími omáčkami, vynikající jsou například s dipem z bílého jogurtu, česneku a vámi vybraných bylinek.

Zdroj: Prima Fresh, WebMD, Healthline, Real Simple, Bydlíme Kvalitně

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz