Cuketa: zdravá zelenina, která pomáhá srdci i při hubnutí

1-12893694
Zdroj: Shuttersotck

Cuketa u nás patří mezi nejznámější druhy zeleniny. Na našem území sice zdomácněla až před několika desítkami let, přesto je dnes velmi populární.

Odkud cuketa pochází?

Cuketa je kultivarem tykve obecné, tedy zeleniny, která pochází ze Střední Ameriky. Na evropský kontinent se proto mohlo dostat teprve v souvislosti s kolumbovými zámořskými výpravami. Evropané přitom začali tuto rostlinu šlechtit, čímž vzniklo mnoho různých druhů. Cuketa byla konkrétně vyšlechtěna v Itálii, nicméně v současné době jde o celosvětově známou zeleninu.

Kdy se cukety objevily u nás?

Na našem území se cukety začaly ve větším měřítku objevovat až v 80. letech 20. století. Za posledních 40 let se nicméně v českých kuchyních hodně „zabydlely“. Dají se dosti snadno pěstovat a navíc je mají v nabídce velké obchodní domy i menší prodejny ovoce a zeleniny. Proto je zná úplně každý a recepty z cukety jsou oblíbené v mnoha rodinách.

Recepty z cukety

Cuketu je možné konzumovat syrovou, a to především mladé plody, které mohou nalézt využití např. v zeleninových salátech. Většina lidí však volí tepelnou úpravou. Mezi známé recepty z cukety tak patří cukeťáky (obdoba bramboráků), můžete si připravit cuketové hranolky a špagety, ale třeba také řízek a lze ji rovněž grilovat. Uplatnění může dokonce nalézt i ve sladkých pokrmech (vyrobit si z ní lze např. sladké řezy).

Cuketa z hlediska zdraví

Cukety mají velmi málo kalorií, protože jsou vesměs tvořeny vodou. Z hlediska obsahu účinných látek je zajímavá především přítomnost karotenu, vitamínů (A, B a C) a minerálních látek (např. draslíku či hořčíku). Díky tomu působí pozitivně na srdce, kladný vliv má na svaly, zrak i činnost mozku a pomáhá odbourávat stres. Kromě toho je doporučována také při dně (pakostnici).

Zajímavosti o cuketě

  • Cuketa je velmi oblíbená mezi vegetariány a vegany, ale vzhledem k vysokému obsahu vody je vhodná také při redukčních dietách.
  • V kuchyni je možné využít nejen plody, ale také žluté květy, které lze např. smažit.
  • Plody cukety mají zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu, nicméně barva slupky příliš neovlivňuje barvu dužiny, která je zelenavě bílá.
  • Cukety obvykle měří několik desítek centimetrů. V roce 2014 byl nicméně v kanadském Ontariu vypěstován plod o délce 2,52 metru!
  • Cuketa je jednou ze základních ingrediencí známého francouzského zeleninového pokrmu, který se nazývá ratatouille.
Přidat na Seznam.cz