Cottage je považován ze jeden z nejzdravějších druhů sýrů. Doporučuje se často při hubnutí a patří k oblíbené pochoutce, kterou si člověk může dát bez výčitek. Jaké zdravotní benefity nám vlastně přináší?
Cottage má velmi vysoký obsah bílkovin. Dokáže tedy rychle zasytit, člověk ho nesní tolik, i proto se často konzumuje při různých dietách, vysvětluje Healthline.
Naslano i nasladko
Sýr cottage jako všechny sýry obsahuje velké množství vápníku. Dále v něm ale také najdete lehce stravitelné bílkoviny a bakterie mléčného kvašení. Ty mají pozitivní vliv na trávení, připomíná server Health.
Sýr je jen minimálně kalorický, má asi jen 4 až 5 % tuku. Splňuje také požadavky bezlepkové diety. Jedním z kouzel sýru je také to, jak moc je variabilní.
Nejčastěji se sice konzumuje k pečivu, kdy si ho navíc můžete dochutit například pažitkou nebo česnekem, dá se ale využít také při pečení nebo při přípravě různých dipů na maso.
Vynikající je i nasladko. Pokud jste ještě nezkoušeli smíchat cottage například s medem, marmeládou nebo oblíbeným ovocem, rozhodně vám tuto možnost můžeme doporučit.
Prakticky nikdy neuděláte chybu
Mezi jednotlivými značkami sýru cottage, které seženete v České republice, jsou nepatrné rozdíly. Jak ale píše server Rozumné hubnutí, všechny jsou velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného vápníku.
Navíc ani tučnější typy cottage sýru nemají v porovnání s jinými druhy mléčných výrobků příliš tuku. S žádnou značkou tak prakticky nemůžete udělat chybu.
Zdroj: Rozumné hubnutí, Health, Health Essentials, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová