Cordon bleu: Francouzský pokrm z telecího masa a kvalitního sýru

cordon bleu
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé mylně pokrm nazývají gordon bleu. Správný název je nicméně cordon bleu. A to není jediná věc, ve které se mnohdy lidé pletou. Jídlo má také poměrně zajímavou historii, o které málokdo ví.

Na první pohled jídlo připomíná klasický řízek. Jeho základem je ale telecí maso. Po rozkrojení obaleného pokrmu navíc zjistíte, že se uvnitř nachází také bohatá vrstva rozteklého sýru. Název pokrmu pochází z překladu francouzského spojení modrá stuha, uvádí Český rozhlas.

Historie pokrmu

V 19. století vznikla v Paříži kulinářská škola s názvem Modrá stuha. Právě tady bylo poprvé jídlo připraveno a dostalo tak svůj název, vysvětluje Recipes Tin Eats.

Základem tehdy bylo telecí maso a kvalitní plísňový sýr. Dnes se často nahrazuje maso kuřecím, sýry se používají někdy dokonce i tavené. Pokud si ale chcete na pokrmu skutečně pochutnat, připravte si ho podle následujícího původního receptu.

Recept na cordon bleu

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 4 kusy telecí kýty, 4 plátky kvalitní šunky, 100 gramů libovolného plísňového sýru, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, 2 hrnky strouhanky, 150 mililitrů oleje, máslo a sůl.

Maso pečlivě odblaňte, očistěte, silnější pátky prořízněte nožem. Pak je naklepejte do tloušťky asi 5 milimetrů. Zlehka je osolte a přiložte na ně šunku a sýr. Potom je zabalte a obalte v trojobalu.

Na pánvi rozehřejte olej a maso v něm poté smažte z obou stran. Řízky vyjměte a osušte papírovou utěrkou. Cordon bleu se podává s brambory, bramborovou kaší či hranolkami. Hodí se k němu tatarka a zeleninová obloha.

Zdroj: Tasting Table, The Courier, Český rozhlas, Recipes Tin Eats

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz