Čokoládový salámek je skvělá křupavá pochoutka, kterou si můžete dát ráno k snídani nebo jen tak ke kávě. Do receptu můžete přidat mandle, brusinky nebo pistácie. Z čokoládového salámku se může stát i lahodný jedlý vánoční dárek, na kterém si každý pochutná.
Původ
Čokoládový salámek pochází z Itálie. Často se podává jako dezert zejména na venkově. V oblibě ho mají také Portugalci, kteří ho vyrábějí ze svých sušenek značky Maria.
Receptů na výrobu salámků je mnoho. Liší se podle země a daného regionu, kde se salámek vyrábí. Při přípravě čokoládového dezertu si každá země přidá něco svého.
Základ ale zůstává většinou neměnný. Jedná se o kvalitní čokoládu, sušené ovoce a alkohol. Pokud víte, že budete dezert nabízet i dětem, dá se alkohol vynechat.
Recept a postup
Na výrobu čokoládového salámku budete potřebovat 125 gramů sušených brusinek, 2 lžíce amaretta, 150 gramů celých mandlí, 50 gramů pistácií, 220 gramů hořké čokolády s minimálně 70% obsahem kakaa, 75 gramů másla, 75 gramů moučkového cukru, 25 gramů třtinového cukru, jedno vejce, jeden žloutek, 175 gramů máslových sušenek a 2 lžíce moučkového cukru na závěrečné obalení.
Jako první si dejte do misky brusinky a zalijte je amarettem, nebo vodou, pokud budete chtít podávat čokoládový salámek i dětem. Misku si dejte stranou.
Dalším krokem bude opražení oříšků. Mandle i pistácie rozprostřete na plech a dejte do trouby na takových 8 minut. Oříšky sledujte, aby se nepřipálily. Jakmile budou hotové, nechte je vychladnout a následně je nahrubo nasekejte.
Nasekejte si také čokoládu a dejte ji do vodní lázně spolu s máslem. Míchejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí a nevytvoří se vám lesklá ganache bez hrudek.
Do další mísy prosejte moučkový cukr, třtinový cukr a přidejte jedno celé vejce a jeden žlutek. Míchejte, dokud se vše nespojí. Až bude směs kompaktní, přilijte ji do čokoládové ganache a stále míchejte nad vodní lázní. V horku se ve směsi uvaří i vajíčko se žloutkem. Trvá to zhruba 5 minut.
Hotovou čokoládovou směs poznáte tak, že bude krásně hladká, lesklá a nebude mít známky sraženin či hrudek. Do hotové čokoládové směsi přidejte namočené brusinky a ořechy. Směs důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
Nyní si rozložte dva kusy pečicího papíru a směs rozdělejte na půl. Na každý kus pečicího papíru směs rozprostřete. Papír zatočte tak, aby se těsto vyválelo do tvaru salámku. Takto zamotané dejte do lednice ideálně přes noc.
Toto množství vám vyjde na dva čokoládové salámky a zabalený v pečicím papíru vám v lednici vydrží celý týden.
Zdroj: PrettySimpleSweet, GreatBritishChefs
Autor: Denisa Richter