Přemýšlíte nad originálním dezertem, který podávat hostům k odpolední kávě? Pokud už máte plné zuby různých koláčů a kupovaných sušenek, připravte si doma čokoládový salám. Své známé s ním jistě ohromíte.
Tento dezert je oblíbený především v Itálii, proslavil se ale i v dalších zemích. Jeho příprava je velmi snadná, na stole vypadá skvěle a zachutná úplně každému. Vyzkoušejte ho i vy.
Žádné pečení
Příprava čokoládového salámu je snadná a rychlá. Na rozdíl od běžných dezertů nemusíte v tomto případě nic péct. Potřebujete pouze hodinu času na to, aby po přípravě jídlo zatuhlo v ledničce.
Na přípravu salámu budete potřebovat 180 gramů vanilkových oplatek, 80 gramů pražených lískových ořechů, 350 gramů hořké čokolády, 90 gramů másla, 90 mililitrů plnotučného mléka, malého panáka rumu a moučkový cukr.
Jak na přípravu
Sušenky dejte do igelitového pytlíku a pomocí válečku na těsto je rozdrťte. Potom je smíchejte s nahrubo nasekanými ořechy. Podle chuti můžete přidat i další oříšky (pistácie, mandle, vlašské ořechy).
Čokoládu rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni. Poté přidejte mléko a alkohol a za stálého míchání, aby se směs nepřipálila, vše spojte do husté čokoládové tekutiny.
Čokoládu potom spojte s ořechy a sušenkami a pomocí potravinářské fólie udělejte z těsta tvar salámu. Ten potom dejte do lednice vychladit. Měla by mu stačit hodinka. Potom ho nakrájejte na kolečka a podávejte ke kávě.
Zdroj: iFood, Giallo Zafferano, Pretty Simple Sweet
Autor: Šárka Cvrkalová