Čokoládové lanýže: Pochoutka plná zdravotních benefitů vznikla náhodou

Cokoladove_lanyze
Zdroj: Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Čokoláda má mnoho zdravotních benefitů, a je tedy vlastně naše povinnost zařadit ji do jídelníčku. Ale abychom ji nejedli jen tak, na čemž není rozhodně nic špatného, přetvořte ji v pochoutku, za kterou vás hosté budou milovat. Čokoládové lanýže jsou navíc výborné a jednoduché na přípravu. Víte, že vznikly vlastně omylem?

Čokoláda, která je základem receptu na lanýže, má spousty benefitů pro naše zdraví.

Čokoládové zdraví

Samozřejmě mluvíme o kvalitní čokoládě s vysokým množstvím kakaa, nikoliv o obyčejné nejlevnější mléčné čokoládě z obchodu.

Ta kvalitní například obsahuje velké množství rozpustné vlákniny a minerálů.

Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Mezi ně patří mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny.

Některé výzkumy také tvrdí, že čokoláda může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a snížit tlak.

A pokud máte obavu ze sluníčka, tak zpozorněte! Flavanoly obsažené v čokoládě mohou chránit před poškozením sluncem, zlepšují prokrvení pokožky a zvyšují hustotu a hydrataci pokožky.

Není tedy nic lepšího než si dopřát dobrotu z čokolády. A my vám dnes přinášíme recept na jednu velmi oblíbenou, a to čokoládové lanýže.

Omyl, který chutná dodnes

Truffed aus chocolat jsou francouzskou cukrovinkou, jejíž základ tvoří čokoládové ganache obalené v kakau či čokoládě.

Svým tvarem a vzhledem připomínají velmi vzácné houby zvané lanýže a odtud vznikl jejich název.

Byly vynalezeny v prosinci roku 1895 francouzským cukrářem Louiem Dofourem v Chambéry a jednalo se v podstatě o takovou nouzovku.

Cukráři totiž došly suroviny na výrovu cukrovinek, a tak vzal to, co měl: smetanu, vanilku a kakaový prášek. Vše smíchal dohromady, namočil v čokoládě a vznikla z toho pochoutka, která je dodnes velmi oblíbená.

Svou slávu ale získaly až po roce 1902, kdy byl v Londýně otevřen obchod Prestat, kde se dodnes prodávají „lanýže Napoleona III.“ vyráběné dle původní receptury.

Oslňte návštěvu domácími lanýži

Lanýže lze samozřejmě koupit, ale není nad domácí výrobu.

Připravte si 70 g smetany ke šlehání, 100 g másla, 60 g krupicového cukru, 200 g tmavé čokolády, 2 polévkové lžíce likéru (například Amaretto) a 2 polévkové lžíce holandského kakaa.

Do hrnce dejte smetanu, máslo, cukr a za stálého míchání zahřívejte do doby, než se rozpustí máslo.

Poté hrnec odstavte a do směsi vložte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší chuti docílíte.

Do směsi nalijte likér a nechte ji v lednici odpočívat do druhého dne.

Druhý den ze ztuhlé hmoty odkrojujte menší kousky a obalujte je v kakau. A máte hotovo!

Zdroje: Healthline, Catalina peče, Apetit

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz