Posledních pár dní před Vánoci je ideální čas na přípravu především nepečeného cukroví. Linecké a perníčky už dávno křehnou na balkoně a teď přichází řada na kokosové kuličky, vosí hnízda nebo třeba čokoládové lanýže.
Tento druh cukroví je ideálním pro ty, kteří si libují v kvalitě. Je považovaný za jednu z nejluxusnějších vánočních laskomin, protože kombinuje chuť lahodné whiskey s kvalitní hořkou čokoládou a na jazyku se doslova rozplývá.
Chcete si letos Vánoce skutečně vychutnat? Pak by tato lahůdka rozhodně neměla chybět ani na vašem svátečním stole. Vzhledem k tomu, že jde o cukroví nepečené, nezabere vám jeho příprava příliš času a zvládnete ji velmi snadno.
Pochoutka pro labužníky
Na přípravu vánočních čokoládových lanýžů budete potřebovat 70 gramů smetany ke šlehání, 100 gramů másla, 2 lžíce cukru, 200 gramů kvalitní čokolády (minimálně 70 % kakaa), 2 lžíce kvalitní whiskey a 4 lžíce holandského kakaa.
Nejprve společně zahřejte smetanu máslo a cukr v rendlíku. Ohřívejte smetanu pomalu a za stálého míchání, aby se nepřipálila. Jakmile se máslo a cukr rozpustí, směs odstavte, nalámejte do ní čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí dohladka.
Pokud se vám nedaří čokoládu rozpustit, rendlík můžete postavit do vodní lázně, směs by se už nicméně neměla vařit. Následně do ní přilijte whiskey, zakryjte rendlík potravinářskou fólií a nechte odstát.
V lednici pak ideálně do druhého dne nechte těsto ztuhnout. Do vyšší misky si nasypte kakao a pomocí dvou lžiček ze ztuhlé směsi odkrajujte kousky, které v kakau obalíte. Lanýže dávejte do papírových košíčků a skladujte v chladu.
Zamilujete si je nejen vy, ale rozhodně i celá vaše rodina. Čokoládové lanýže nejsou oblíbeným cukrovím jen tak pro nic za nic. Jsou snadné na přípravu, požitek je z nich ale nepopsatelný. Vyzkoušejte je letos i vy.
Zdroj: Apetit online, YouTube, Pro ženy, Prima fresh
Autor: Šárka Cvrkalová