Většinu sýrů si lidé spojí s Francií. Gorgonzola je nicméně výjimkou. Tento sýr s modrou plísní pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Lombardie, a vyrábí se už od 9. století. Důvodů, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku, je celá řada.
Gorgonzola v roce 1996 získala ochrannou známku původu v EU. Dnes se dá koupit i u nás, musíte ale počítat s tím, že se jedná o kvalitní sýr, jehož pořizovací cena může být poměrně vysoká. Přesto jde ale o výrobek, který se jednou za čas koupit vyplatí.
Zdravý mléčný výrobek
Při výrobě sýru se používá plnotučné kravské mléko, které se pasterizuje a pak ochlazuje na správnou teplotu. Do mléka se přidávají mléčné kultury a syřidlo.
Sýry potom zrají ve speciálních místnostech s kontrolovanou teplotou a vlhkostí. Proces trvá 2 až 3 měsíce pro mladou gorgonzolu, až 6 měsíců pro vyzrálejší varianty.
Co se týče zdravotních účinků tohoto sýru, jedná se o pokrm bohatý na bílkoviny a vápník. Obsahuje probiotické kultury prospěšné pro trávení. Jelikož je hodně tučný, doporučuje se konzumovat s mírou, doplňuje Cheese Scientist.
Čočkový salát s gorgonzolou
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 250 gramů čočky, 100 gramů gorgonzoly, červenou cibuli, jablko, hrst vlašských ořechů, olivový olej, sůl, pepř a bylinky podle chuti, například petržel či rukolu.
Uvařte čočku dle návodu na obalu a nechte ji vychladnout. Cibuli pokrájejte na tenké plátky a jablko na malé kostičky. Vše potom smíchejte v míse i s čočkou a také pokrájenou gorgonzolou.
Přidejte ořechy a nechte salát alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily. Nakonec ho před podáváním dochuťte solí, pepřem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s čerstvými bylinkami.
Zdroj: Cheese Scientist, Food History, The Spruce Eats,
Autor: Šárka Cvrkalová