Čočková polévka je tradičním pokrmem v mnoha oblastech světa. Je chutná, zdravá a navíc si ji lze připravit v mnoha dosti rozličných variantách.
Původ čočkové polévky
Čočková polévka má za sebou dlouhou historii. Čočka patří mezi první pěstované plodiny v dějinách lidstva vůbec. O této polévce v každém případě existují záznamy už v antickém Řecku a zmínku o ní lze nalézt i v Bibli. V současné době je rozšířena v mnoha oblastech světa. Oblíbená je především na evropském kontinentu, v Přední Asii, stejně jako v Indii.
Jednotlivé ingredience
Čočková polévka existuje v mnoha variantách. Připravit si ji můžete pouze s čočkou a kořením (pepř, římský kmín či bobkový list). Přidat do ní nicméně lze rovněž zeleninu (brambory, rajčata, cibuli, česnek), ale také máslo, smetanu nebo jogurt. V některých oblastech se používá také citrón. Při přípravě můžete použít rovněž uzené maso, které polévce dodá specifickou chuť.
Netradiční recepty na čočkovou polévku
Při přípravě čočkové polévky můžete zkusit červenou čočku, která se nemusí namáčet, nenadýmá a je vhodná i pro malé děti. Existují i recepty, v nichž se vyskytují sušená jablka a rajčata a připravit si je možné i kořeněnou variantu, do které se přidává kari, kurkuma nebo chilli papričky. Zajímavou možnost představuje i čočková polévka se sýrem, jejíž součástí může být strouhaný eidam či gouda.
Čočková polévka z hlediska zdraví
Čočka je velmi zdravá luštěnina, neboť obsahuje velké množství bílkovin. Proto se jedná o vhodnou potravinu pro vegany a vegetariány. Zdravá je proto samozřejmě i čočková polévka. Záleží ovšem také na tom, jaké ingredience použijete při její přípravě. Uzené maso, případně nepříliš kvalitní sýr, smetana nebo jogurt nejsou právě nejzdravějšími surovinami.
Zajímavosti o čočkové polévce
- Pokud v průběhu přípravy čočku rozmixujete, získáte hustou čočkovou polévku, která bude v podstatě kaší.
- Čočková polévka se tradičně připravuje na Nový rok. Čočka totiž připomíná penízky, takže symbolizuje hojnost.
- Při přípravě této polévky můžete použít i další netradiční ingredience. Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ji např. připravuje nejen z červené čočky, ale také s ředkvičkami.
- Pokud si chcete čočkovou polévku připravit zdravější, použijte při její přípravě mořskou sůl, případně olivový olej.
- Chcete-li s polévkou chuťově experimentovat, použijte různé druhy čočky najednou. Časem objevíte kombinaci, která vám bude nejvíce vyhovovat.