Čočka na kyselo je klasika, kterou někteří milují, jiní ji naopak nemohou ani cítit. Pravda je ale taková, že právě tento způsob přípravy je v našich domácnostech nejčastější. Když se totiž řekne čočka, většina lidí si ji vybaví společně s volským okem, párkem a restovanou cibulkou.
Na první pohled obyčejná surovina však v našich kuchyních může najít daleko větší uplatnění. Chce to jen zapojit trochu fantazie a naučit se čočku připravovat i jinak než pouze tradičně na kyselo. V dnešním článku vám dáme několik tipů, které určitě stojí za vyzkoušení.
Chutná polévka ze zelené čočky
Často zatracovaná luštěnina je skvělá pro přípravu polévky. Připravte si 150 g čočky, jednu cibuli, 3 stroužky česneku, 20 ml kokosového mléka, 4 cherry rajčátka, lžíci másla, lžíci olivového oleje, sůl, pepř a litr zeleninového vývaru.
Na oleji nejdříve nechte osmažit nadrobno nakrájenou cibuli, ke které poté přidejte nakrájené stroužky česneku. Přihoďte kousek másla a promíchejte. Poté přijde na řadu samotná čočka.
Vše ochuťte solí a pepřem, zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte přibližně půl hodiny, dokud čočka nezměkne. Poté přidejte kokosové mléko. Polévku naservírujte s pokrájenými cherry rajčátky.
Skvělé čočkové muffiny
Pokud se při použití čočky omezujete pouze na slané recepty, sami sebe o hodně ochuzujete. Čočka je totiž výbornou surovinou i pro přípravu sladkých receptů. My vám přinášíme recept na výborné čočkové muffiny.
Na jejich přípravu budete potřebovat 200 g mouky z červené čočky, 120 g moučkového cukru, 200 g másla, dvě vajíčka, 130 ml mléka, 1 balíček prášku do pečiva, lžíci kakaa a 6 karamelek.
Začněte tím, že žloutky vyšleháte s cukrem a s měkkým máslem do pěny. Postupně budete přidávat vlažné mléko, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr do těsta vmíchejte nadrobno nasekané karamelky a tuhý sníh připravený z bílků.
Těstem naplňte formičky a košíčky na muffiny a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
Výborný čočkový salát s vejci
Máte rádi saláty? Pak si zkuste připravit den, ve kterém jednu z hlavních rolí hraje právě čočka. Suroviny na přípravu tohoto pokrmu jsou následující: 300 g zelené čočky, 80 g anglické slaniny, 1 červená cibule, kousek pórku a 2 lžíce nakládaných sladkokyselých kapií.
Na zálivku, která u salátu nesmí chybět, budete potřebovat 4 lžíce olivového oleje, lžičku dijonské hořčice, lžičku vinného octa, špetku cukru, sůl, pepř a vařené vejce.
Čočku propláchněte a vařte cca 20 minut, dokud nezměkne – pozor, nesmí se rozvařit. Uvařenou čočku propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji dokřupava.
Cibuli, pórek a kapie pokrájejte na menší kousky a vložte do mísy. Přidejte zbylé suroviny a promíchejte. Následně servírujte uvařenou čočku přelitou zálivkou společně s vejcem uvařeným natvrdo.
Zdroj: insanelygoodrecipes.com, dmagazine.com, toprecepty.cz, denik.cz, fresh.iprima.cz
Autor: Natálie Kabourková