Co jíst na Nový rok? Čočku si nemusíte dát jen na kyselo. Zkuste třeba karbanátky

Zdroj: Shutterstock

Na silvestra se hoduje a na Nový rok si pak většina lidí dopřává oběd odlehčený. Tradičně to bývají pokrmy z čočky. To ale neznamená, že si musíte dát čočku na kyselo s volským okem a kyselou okurkou. Dá se vymyslet celá řada receptů.

Na Nový rok by člověk nikdy neměl jíst drůbež, protože by mu mohlo uletět štěstí. Stejně tak podle předků platí nekonzumovat ryby, aby štěstí neuplavalo, píše Apetit.

Čočka je klasikou, která se konzumuje na první den v roce v České republice už dlouhou řadu let. Pokud ji navíc doplníte o vepřové maso, budete mít podle tradice po celý rok štěstí.

Čočková polévka

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 200 gramů čočky, 2 litry vody, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 70 gramů másla, 3 lžíce hladké mouky, cibuli a 2 klobásy.

Propláchnutou čočku dejte vařit společně s cibulí a mrkvemi. Mezitím si připravte ze sádla a mouky jíšku a na pánvi opečte na kolečka pokrájenou klobásu. Cibuli pak z polévky vyndejte, zahustěte ji jíškou a přidejte klobásu. Jídlo dochuťte česnekem, solí a pepřem.

Čočkové karbanátky

Na čočkové karbanátky budete potřebovat 200 gramů čočky, cibuli, 2 stroužky česneku, mrkev, majoránku, sůl, pepř, vajíčko, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky a řepkový olej.

Uvařenou čočku rozmixujte společně s mrkví. Přidejte k ní najemno pokrájenou cibulku, česnek, koření, mouku, vajíčka a strouhanku. Vznikne vám těsto, ze kterého vytvořte karbanátky. Ty smažte v řepkovém oleji nebo pečte v troubě.

Čočková pomazánka

Pokud na Nový rok dáváte přednost jiným hlavním jídlům, čočku využijte alespoň do pomazánky na chlebíčky. Připravit jich můžete celou řadu. Základem bude vždy rozmixovaná vařená čočka, kterou podle chuti smícháte s dalšími surovinami.

Můžete ji připravit pikantní s česnekem a chilli papričkou, s kari kořením a citronovou šťávou, nebo třeba s nasekanou jarní cibulkou. Výběr je na vás, čočka by každopádně ve vašem jídelníčku na Nový rok chybět neměla.

Zdroj: Top recepty, Lidovky, Apetit

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz