Cmunda po kaplicku: Zamilujte si jídlo poctivé lidové kuchyně

Zdroj: Shutterstock

Poctivé staročeské jídlo, které si tu a tam vychutnáme k vydatnému obědu, leckdy poslouží i jako výtečná večeře. Všichni víme, co je cmunda po kaplicku – bramborák plněný kyselým zelím a uzeným masem. Velká dobrota!

Na první pohled možná obyčejné jídlo. Kdo ho ale někdy ochutnal, okamžitě mu propadl. Dnes vám přinášíme recept na tohle lidové jídlo, do kterého se rázem zamilujete už po prvním soustu!

Hospodský evergreen

Co si budeme povídat – tento pokrm bezesporu patří mezi hospodské evergreeny. Na první pohled obyčejný bramborák, který v sobě ale ukrývá dokonalou kombinace kysaného zelí a uzeného masa. Mňam!

Málokdo ví, že tohle jídlo, na které dnes narazíme v nejedné restauraci či hostinci, skutečně v jednom takovém hostinci vznikl.

Kde se vzala cmunda po kaplicku? „Vznikla v druhé polovině minulého století a vymyslel ji šéfkuchař Oto Kořínek v jedné hospodě v jihočeské Kaplici,“ odhaluje původ tohoto pokrmu web Apetitonline.

Jídlo, které vzniklo ze zbytků

Podle jedné legendy se zmíněnému Otovi Kořínkovi objevili v hostinci po zavírací době vyhladovělí hosté. Dobrá duše Oto je nechtěl poslat pryč s kručícím žaludkem, proto v kuchyni vykouzlil pokrm ze surovin, které mu tam zbyly.

Bramborové těsto posloužilo k přípravě smaženého bramboráku. Na ten Oto položil plátek uzeného masa a přílohou se stalo kysané zelí.

Pokrm hostům natolik zachutnal, že se jej Oto Kořínek rozhodl zařadit do své stálé nabídky. Postupem času popularita jídla, které možná vzniklo úplnou náhodou, nezastavitelně rostla.

Jak si připravit cmundu po kaplicku?

Dostali jste chuť na tohle výtečné jídlo? Pak budete potřebovat: cca 1 kg brambor, 2 až 3 vajíčka, několik stroužků česneku, hladkou mouku dle potřeby, sušenou majoránku, sůl, trochu mléka a olej na smažení. Dále pak 600 g kysaného zelí, ocet, kmín a případně cukr na dochucení. Nesmíme zapomenout ani na 4 plátky uzené krkovice.

Podle webu Top recepty je nejlepší používat brambory varného typu C, případně B. Ty mají totiž dostatek škrobu, díky kterému se s nimi dobře pracuje.

Téhle dobrotě neodoláte

Oloupejte brambory, nastrouhejte je najemno a hrst brambor dejte stranou. Nechte chvíli stát, poté vymačkejte přebytečnou vodu. Přimíchejte prolisovaný česnek, vejce, sůl, majoránku, trochu mléka a podle potřeby zahustěte moukou. Těsto dobře propracujte.

Uzené maso nechte prohřát ideálně na pařáčku. Zelí propláchněte, vařte cca 10 minut. Poté ho vyndejte, vmíchejte do něho odloženou hrst strouhaných brambor, dochuťte solí, cukrem, kmínem a pár kapkami octa.

Na pánvi s rozpáleným olejem smažte bramboráky z obou stran dozlatova. Bramboráky by měly být velké cca jako talíř. Poté je naplňte zelím, na které položte plátek uzeného masa.

Zdroj: Apetitonline.cz, toprecepty.cz, Fresh.iprima.cz, ireceptar.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz