Cizrna patří mezi luštěniny, které lidstvo konzumuje minimálně 7 až 8 tisíc let. Jako všechny luštěniny je zdrojem minerálních solí a vitamínů, píše web Macrolibrarsi. Vyniká také obsahem vlákniny, která se stará o fungování střev. Jde o potravinu, která příznivě působí na cholesterol, hladinu cukru v krvi a krevní tlak.
Jak připravit cizrnu
Sušenou cizrnu je třeba namočit na 12 hodin do vody. Po této době se opláchne a dá vařit do studené vody. Doba varu se zkrátí použitím tlakového hrnce a kousku řasy kombu. Právě ta dělá cizrnu stravitelnější. Pro vaření jsou vhodné i terakotové hrnce, určené pro vaření při nízké teplotě.
Doba vaření závisí na druhu cizrny a na době namáčení. Ideální jsou 3 až 4 hodiny, v tlakovém hrnci je doba poloviční. Uvařená cizrna vydrží v lednici až 4 dny.
Cizrna se prodává také předvařená a je dobré ji po vyjmutí ze sklenice opláchnout.
Použití cizrny
Cizrnu můžete použít na ty nejklasičtější a nejznámější způsoby, jako například do polévek či dušených pokrmů nebo k přípravě starodávného italského receptu, tedy těstovin a cizrny. Toto jídlo kombinuje všechny dobré vlastnosti obilovin a luštěnin, pokud padne vaše volba na celozrnné těstoviny.
Z cizrny se dají udělat i burgery, noky nebo křupavé přesnídávky. Lze ji použít i ve formě mouky na kaši nebo bezlepkové palačinky.
Na italské vlně
U nás jsme na polévky, Italové si jako jídlo před hlavním chodem dopřejí těstoviny. A právě těstoviny s cizrnou jsou vítaným pokrmem, když přijdou chladné dny. A můžete zkusit hodně neobvyklý recept z webu Mammastyle, kdy si pochutnáte na krémové cizrně.
Na recept budete potřebovat 350 g sušené cizrny, 250 g těstovin, česnek, olej, chilli papričky, petržel, rozmarýn a parmazán dle chuti.
Jako první krok se napřed namočí cizrna, poté se vloží do čisté vody a vaří, dokud není měkká. Na konci vaření se přidá sůl.
Na pánvi se na oleji mírně opeče česnek, chilli papričky a rozmarýn.
Cizrna se slije, ale voda z vaření se uchová bokem. Cizrna se přidá na pánev a chvíli se nechá s ostatními surovinami. Poté se asi poloviční množství obsahu pánve odebere a rozmixuje na hladkou omáčku. Do zbytku pánve se dá voda scezená z cizrny, přivede se k varu a přidají se těstoviny, které se vaří, dokud nejsou měkké. Podle chuti se přisolí. Zbylá tekutina se odvaří. Nakonec se do pánve přidá rozmixovaná hladká omáčka. A je hotovo.
Cizrnový burger
Další možností je příprava cizrnového burgeru, který ocení všichni, kteří hledají alternativu k masu. Recept nabízí třeba italský blog Giallozafferano.
K vaření je třeba 300 g uvařené cizrny, 350 g brambor, 30 g nastrouhaného sýra, nejlépe parmazánu, lžička mleté kurkumy (kdo nemá rád, může použít oblíbené koření), 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce olivového oleje a sůl.
Brambory se uvaří ve slupce, poté se oloupou a nakrájí na kousky. Připravená cizrna se rozmixuje s olivovým olejem. Brambory se šťouchadlem rozmačkají na kaši (lze je i rozmixovat) a přidá se rozmixovaná cizrna. Přidá se sůl, kurkuma, nastrouhaný sýr a strouhanka. Vše se důkladně promíchá a vytvarují se burgery.
Burgery se mohou připravit na pánvi nebo na grilu. Větší množství se dá vložit do trouby na plech vymazaný olejem a péct na 190 °C asi čtvrt hodiny.
Zdroj: mammastyle.it, macrolibrarsi.it, blog.giallozafferano.it
Autor: Lída Kropáčková