Kolikrát jste v obchodě prošli okolo balíčku s cizrnou a ani si jí nevšimli? Možná se teď chytáte za hlavu, protože vlastně ani nevíte, kde byste tuhle potravinu v obchodě našli. Je pravda, že mnoho lidí cizrnu přehlíží, a to je škoda. Jde totiž o velmi zajímavou potravinu bohatou na celou řadu důležitých a pro tělo cenných složek.
Cizrna je typická pro svoji jemnou, příjemně ořechovou chuť. Má zrnitou strukturu a velmi dobře se kombinuje s mnoha dalšími surovinami.
Víte, že cizrna prospívá zdraví?
Možná vás to překvapí, ale tahle na první pohled obyčejná a často přehlížená surovina má našemu zdraví hodně co nabídnout. Cizrna je totiž pro naše tělo a zdraví velmi prospěšná. Umí toho mnohem více než jen podpořit zažívání. Jak cizrna prospívá?
Podporuje zažívání
V cizrně se nachází poměrně dost vlákniny. Ta je důležitá pro správnou funkci zažívacího systému. Jídelníček dospělého člověka by měl být z 30 až 40 % tvořen právě potravinami bohatými na vlákninu a mezi ně se cizrna rozhodně řadí.
Pomáhá při hubnutí
Kdo se někdy snažil zhubnout, určitě ví, že nejdůležitějším krokem je zasytit se natolik, abychom neměli tendence uzobávat a baštit nad rámec našeho sníženého kalorického příjmu. O cizrně je známo, že dokáže zasytit na dlouhou dobu, proto je ideální do redukčního jídelníčku. Navíc je nízkokalorická.
Posiluje imunitu
Správná funkce imunitního systému je důležitá pro naši obranyschopnost. Ta je pokoušena především na podzim a v zimě, nemoci nás ale mohou potrápit i kdykoli během roku. I cizrna patří mezi suroviny, které podporují funkci imunitního systému, a nejen proto by měla mít své místo v našem jídelníčku.
Reguluje cukr
Nejen pro lidi trpící cukrovkou může být cizrna velmi nápomocná. Jedním z jejích účinků na naše zdraví je i regulace hladiny cukru v krvi. Naše tělo tráví cizrnu pomalu, zároveň ale nedochází k prudkému zvýšení cukru v krvi.
Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com, zdravezdravi.cz
Autor: Karolína Nezbedová