S pečením vánočního cukroví se obvykle začíná kolem první adventní neděle. Co se týče perníčků, které byste měli připravovat jako první, aby stihly dostatečně změknout, můžete začít i o něco dříve. Udělejte si je ale letos trochu netradičním způsobem.
Perníčky dělám každým rokem, už několik let ale při jejich přípravě používám ingredienci, kterou nepřidávají úplně všichni. Podle mého jsou ale citronové perníčky daleko lepší než ty klasické.
Ingredience na citronové perníčky
Na přípravu perníčků budete potřebovat 400 gramů hladké mouky, 140 gramů moučkového cukru, 2 vejce, 80 gramů másla, 2 lžíce medu, lžičku jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, kůru z citronu a šťávu asi z poloviny citronu.
Na polevu si připravte bílek, 200 gramů moučkového cukru a citronovou šťávu z druhé poloviny citronu. Pokud nechcete polevu tolik kyselou, použijte šťávy samozřejmě méně.
Příprava cukroví
V míse smíchejte prosátou mouku, moučkový cukr, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte změklé máslo, vejce, med, citronovou kůru a šťávu. Vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 24 hodin.
Předehřejte troubu na 170° C. Těsto vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 milimetrů a vykrajujte různé tvary. Perníčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi 10 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout na okrajích.
Bílek vyšlehejte do pěny. Postupně zašlehávejte prosátý moučkový cukr. Přidejte pár kapek citronové šťávy, ochutnejte polevu a postupně můžete dokyselovat. Poleva by měla být hustá, ale zároveň by měla pomalu stékat.
Pak už zbývá jen perníčky nazdobit. Umístěte je potom do plastové nádoby s víčkem a dejte do chladu. Pokud chcete, aby zkřehly rychleji, přidejte k nim do krabičky rozkrojené jablko, radí Apetit.
Zdroj: Autorský recept, Pro Ženy, iDNES, Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová