Citronová babeta: Jídlo ze 70. let, které moje rodina miluje dodnes

Zdroj: Shutterstock

Citronová babeta byla oblíbená už před 50 lety. Podle mojí babičky se proslavila především v 70. letech minulého století. Tehdy se prodávala v aluminiové misce, ve které se předtím pekla. I když je to trochu retro recept, já dělám babetu i dnes. A jde o jeden z nejoblíbenějších dezertů naší rodiny.

Babeta se u nás dříve hojně prodávala, doma ji ale pekl málokdo. Až později se recept na ni objevil mezi lidmi. A tehdy jídlo začala připravovat také moje babička, která ho později předala dalším generacím rodiny.

Snadný recept

Pokud si chcete připomenout dezert, který dřív byl údajně velmi oblíbený, nebo se jednoduše chcete naučit nějaké nové jídlo chutnající skvěle ke kávě, můj recept je velmi snadný.

Na citronovou babetu budete potřebovat 4 vajíčka, 220 gramů krupicového cukru, vanilkový cukr, 250 gramů polohrubé mouky, pytlík kypřicího prášku, 100 mililitrů vody, 100 mililitrů oleje a šťávu z citronu.

Na vymazání formy si připravte máslo a hrubou mouku. Většinu surovin byste měli mít doma, zbytek bez problémů seženete v nejbližším obchodě. Nic vám tak nebrání se pustit do tvoření.

Jemné a křehké těsto

Jako první ušlehejte žloutky s oběma cukry. Potom dejte do směsi prášek do pečiva a mouku. Následně přisypte i zbytek surovin a vše promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který opatrně vetřete do těsta.

Tím docílíte toho, že bude mít babeta jemnou a nadýchanou strukturu. Potom už zbývá jen vymazat vyšší formu máslem, vysypat ji moukou a těsto do ní přemístit.

Dezert se peče v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 až 45 minut. Zda je hotový, vyzkoušíte špejlí. Pokud se na ni po zapíchnutí do buchty těsto nelepí, můžete babetu vyndat z trouby.

Nakonec dezert přelijte rozpuštěnou bílou čokoládou, do které přidáte trochu citronové šťávy. Babetu nechte vychladnout a podávejte ji ideálně ke kávě, dětem k ní udělejte třeba teplé kakao.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz