Instantní polévku má pravděpodobně doma po ruce většina z nás pro dny, kdy se nám nechce vařit. Jednoduše dáme nudle do misky, zasypeme je kořením a zalijeme horkou vodou. Tohle jídlo ale moc výživné není a zdravé už vůbec ne. Přitom se z těchto polévek dají připravit jídla, která tyto požadavky splňují.
Na samotných nudlích až tak nic nezdravého není, problém je ale s kořením. Konzervační látky a zvýrazňovače chuti jsou pro tělo nebezpečné, varuje iReceptář. Mohou způsobovat kardiovaskulární komplikace, ale také problémy s kostmi a klouby.
Pokud nicméně instantní polévky doma máte, dají se z nich udělat i zdravá a hodnotná jídla. Vyzkoušejte následující recepty, které si rozhodně zamilujete. Polévku pak už nikdy nebudete chtít využít jinak.
Ramen
Ramen je sice polévka, je ale doplněn mnoha ingrediencemi, které z něj v podstatě dělají hlavní jídlo, píše Britannica. Budete potřebovat silný hovězí vývar tažený několik hodin, vajíčko uvařené natvrdo, jarní cibulku, plátky vařeného hovězího masa a právě instantní nudle z polévky.
Ty zalijte místo horké vody vývarem, který nahradí nezdravé koření. Na nudle potom položte plátky masa, rozkrojené vajíčko a vše posypte čerstvou pokrájenou cibulkou. Přidat můžete ještě různé klíčky, sezamová semínka a v octu nakládaný česnek.
Nudlová omeleta
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat instantní nudle z polévky, půlku cibule, papriku, vařenou brokolici, 2 vajíčka, sůl a pepř. Nudle bez koření zalijte vodou a nechte je 5 minut odstát.
Na oleji nejprve opečte veškerou zeleninu pokrájenou na malé kousky. Pak přidejte nudle a po krátkém opečení vše zalijte rozšlehanými vajíčky. Omeletu připravujte krátce z obou stran, hodí se jako vydatná snídaně.
Smažené nudle
Na tomto receptu není nic složitého a použít můžete vlastně všechno, co máte rádi. Zelenina se dá využít čerstvá i mražená podle chuti, maso kuřecí nebo hovězí. Někomu v nudlích chutná bambus nebo houby, někdo zvolí chilli papričky.
Všechny ingredience po opečení jednoduše smíchejte s nudlemi, které jste předtím nechali odstát ve vodě. Jakmile nudle společně se zbytkem surovin osmahnete, zakápněte je sójovou omáčkou. Pokrm se podává posypaný nakrájenou jarní cibulkou.
Zdroj: TopRecepty, iReceptář, Britannica
Autor: Šárka Cvrkalová