Hovězí vývar je skvělým základem pro mnoho pokrmů. Rozhodně z něho nemusíte připravovat jen polévku, dá se použít třeba do různých omáček a jeho využití sahá napříč různými kuchyněmi.
Jak si ale poradit v případě, kdy hovězí vývar nemáte? Čím ho nahradit, aniž byste se ochudili na chuti? Pár nápadů bychom měli.
Houbový vývar
Pokud hledáte vegetariánskou náhražku s ořechovější příchutí umami, zkuste použít houbový vývar jako náhradu za vývar hovězí.
Sójová omáčka
Překvapivě je sójová omáčka dobrou náhradou za hovězí vývar. Podobně jako tekuté aminokyseliny musí být sójová omáčka zředěna před přidáním do receptu.
„Smíchejte lžíci sójové omáčky do šálku vody, abyste nahradili jeden šálek hovězího vývaru,“ radí s poměrem web Tasting Table.
Červené víno
Je obecně známo, že se k hovězímu masu ideálně hodí červené víno. Proto vás možná nepřekvapí, že lze hovězí vývar nahradit právě červeným vínem.
Nejlepší způsob, jak použít červené víno k nahrazení hovězího vývaru, je smíchat zhruba půl šálku červeného vína s cca půl šálkem vody pro každý šálek hovězího vývaru.
Miso pasta
Podle webu My Kitchen Serenity je dobrou náhražkou za hovězí vývar miso pasta. Miso pasta je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, rýže nebo ječmene a je dobrou veganskou nebo vegetariánskou náhražkou.
Pivo
Pivo je běžnou složkou dušených pokrmů, polévek a omáček. Má pikantní, bohatou chuť, která dodává těmto pokrmům hloubku a barvu a je dobrou náhražkou hovězího vývaru.
Ačkoli se alkohol během procesu vaření odpařuje, nealkoholické pivo funguje také jako náhražka hovězího vývaru. „Pivo má vyšší obsah kalorií a sacharidů, ale nižší obsah sodíku než hovězí vývar,“ doplňuje web Very Well Fit.
Dashi
Dashi je základem mnoha japonských polévek. Tento pikantní vývar má dlouhou historii a je vyroben z kombinace řasy, hub shiitake, sušených ryb a sušených rybích vloček.
Zdroj: tastingtable.com, mykitchenserenity.com, verywellfit.com
Autor: Natálie Kabourková