Cibule je zelenina plná vitamínů, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. Loni jsme si s rodinou během grilovací sezony oblíbili dělat k masu také cibulové placky. A letos opět nastal jejich čas.
Cibulové placky jsou snadné jídlo, které se dá připravit buď doma na pánvi a konzumovat jen tak samotné, podobně jako třeba bramboráky, my ho ale daleko častěji jíme místo chleba ke grilovanému masu.
Především v létě tak máme spotřebu cibule poměrně velkou. Jelikož ji ale máme na zahradě velké množství, není to až takový problém. Samozřejmě si ale poradíte i s cibulí kupovanou v obchodě.
Recept na cibulové placky
Na přípravu cibulových placek budete potřebovat 3/4 hrnku mouky, lžičku cukru, lžičku škrobu, prášek do pečiva, špetku soli, 3/4 hrnku mléka, 2 větší cibule a olej na smažení.
Cibuli si nakrájejte velmi najemno a smíchejte ji se všemi dalšími ingrediencemi. Vznikne vám těsto, které by mělo jít nabírat naběračkou. Z toho potom dělejte na pánvi placky.
Ty můžete následně konzumovat samotné, hodí se k nim ale například zeleninová obloha. Chuť cibule je velmi dobrá s bazalkou nebo třeba rajčaty. Placky také můžete nechat vychladnout a vzít je ven ke grilovanému masu.
Dají se dělat i na grilu
Pokud máte raději placky i k masu teplé a čerstvé, není to takový problém. Půl hodinky před grilováním si doma do mísy připravte těsto a to potom vezměte s sebou na zahradu.
Pokud gril omastíte dostatečně olejem, těsto se vám k němu nepřilepí a vy si můžete placky udělat klidně i na něm. A jsou vynikající.
Běžné pečivo musíme u nás dětem k masu vždy nutit. Obvykle chtějí jíst pouze grilované jídlo a nějaký ten kečup k němu. Když ale místo krajíce chleba dostanou cibulovou placku, nijak neprotestují. I to je jedna z výhod tohoto receptu.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová