Mnoho a mnoho nejen českých jídel má ve svém základu cibuli. Většina z nás ji má doma a považujeme ji za naprostou samozřejmost. Je snadno dostupná, levná a k dostání po celý rok.
Většina z nás se ale omezuje pouze na jeden druh cibule a tím nejčastěji používaným je cibule kuchyňská. Existují ale i další druhy. Znáte je?
Žlutá cibule
Má žlutou slupku a výraznou chuť díky vysokému obsahu síry, která během vaření změkne a stane se sladkou a chutnou.
Žlutá cibule je právě ta klasika, po které sáhneme a víme, že neprohloupíme. Díky své schopnosti udržet teplo je skvělá pro karamelizaci a smažení.
Sladká cibule
„Pokud hledáte cibuli, která chutná úžasně syrová v salátech, pochutinách nebo nakrájená jako ozdoba, jděte do sladké cibuli,“ doporučuje tasteofhome.com.
Tento druh cibule má velmi jemnou cibulovou chuť s nádechem sladkosti, kterou můžete použít v mnoha pokrmech.
Červená cibule
Červená cibule může mít opravdu pepřovou, kořeněnou chuť. Tato odrůda je nejsladší od března do září.
Velmi dobře se kombinuje se stejně silnou zeleninou, jako je kapusta nebo rukola. Pokud se vám zasyrova zdá chuť příliš silná, zkuste ji před použitím namočit do studené vody
Bílá cibule
„Bílá cibule má bílou papírovou slupku a jemnou chuť, díky které se snadno používá do salátů a sendvičů,“ popisuje masterclass.com. Ačkoli je velmi podobná žluté cibuli, bílá cibule je sladší.
Šalotka
Šalotka má jemnou cibulovou chuť. Tyto cibule chutnají jako kombinace česneku a cibule. Ve francouzské kuchyni se šalotka používá v omáčkách.
Použití šalotky v kuchyni je rozmanité. Počítejte s tím, že má jemnější chuť a může být lehce cítit po česneku, o to je tento druh cibule zajímavější.
Jarní cibulka
Jarní cibulka neboli zelená cibule je čerstvá mladá cibulka, která se vyznačuje štíhlým tvarem a jemnou chutí.
Bílá lodyha má stejně ostrou, sirnou chuť charakteristickou pro všechny druhy, zatímco tmavě zelené listy mají svěžejší, travnatou chuť.
Jak správně skladovat cibuli?
Kupujte jen na dotek pevné cibule, které jsou beze skvrn. Cibule by měla být skladována na chladném a tmavém místě s dostatečným větráním. Vyvarujte se skladování celé neoloupané cibule v lednici.
Zdroj: tasteofhome.com, masterclass.com
Autor: Karolína Nezbedová