Cibetková káva patří k nejdražším na světě. Každý na ni ale nemá žaludek

Kávová zrna z cibetek (zdroj: samphotostock.cz)

Cibetková káva je jedinečný nápoj, který má dosti atypický způsob přípravy. Díky němu navíc patří k nejdražším na světě.

Původ cibetkové kávy

Cibetková káva pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Indonésie. Žije zde totiž středně velká šelma, která se nazývá ovíječ skvrnitý, kterému se říká rovněž cibetka. Tento živočich se živí vším možným, a to včetně plodů kávovníku. Ty projdou jeho trávicí soustavou a získávají jedinečnou chuť. Proto patří k nejvyhledávanějším nápojům světa, což se ovšem promítá i na ceně.

Kde si cibetkovou kávu pořídit?

Ačkoli existují farmy, kde jsou cibetky chovány, stále převažuje tradiční produkce, kdy sběrači hledají trus ovíječe. Ročně je tak vyprodukováno pouze zhruba 500 až 1 000 kg cibetkové kávy. Ačkoli se dá bez problémů sehnat i v českých obchodech, budete se muset plácnout přes kapsu. Nejlevnější sice stojí „pouze“ několik set korun, ale některé kvalitní přímo od sběračů z Indonésie se prodávají i za více než 10 000 Kč! Cena za 1 kg se ostatně v rámci celého světa pohybuje kolem 1 000 dolarů!

Jak vlastně cibetková káva chutná?

Cibetky se živí celými plody kávovníku. Jejich trávicí ústrojí nicméně stráví jen dužinu a samotná zrna vyloučí. Přesto na ně působí enzym zvaný proteáza, který zjemňuje jejich chuť. Můžete si tedy pochutnat na něčem nezvyklém (chuť se pohybuje mezi čokoládou a karamelem). Na druhou stranu se najdou i její odpůrci, ne každý totiž snese představu, že káva prošla trávicím traktem cibetek.

Cibetková káva a zdraví

Cibetková káva obsahuje kofein, takže působí v podstatě stejně jako jiné nápoje tohoto druhu. Tělu dokáže dodat energii a povzbuzuje při únavě. Na druhou stranu je rovněž problematická. V prvé řadě zatěžuje kardiovaskulární systém, takže by ji neměli konzumovat lidé, kteří mají problémy se srdcem. Kofein navíc způsobuje tzv. biologický dluh, neboť tělu sice dodá energii, ale po odeznění účinků je člověk ještě unavenější než předtím.

Yerba maté: jedna z nejzdravějších forem stimulace

Zajímavosti o cibetkové kávě

  • Na cibetkovou kávu často narazíte pod názvem Kopi Luwak. Jedná se o indonéská slova, která znamenají „káva“ a „cibetka“. Tedy nic překvapivého.
  • I dnes je největším producentem Indonésie. V obchodech ovšem můžete narazit i na produkty z Jižní Ameriky nebo z Afriky.
  • Je jasné, že se představa přípravy cibetkové kávy některým lidem „ekluje“. Nasbíraná zrna se ale pořádně propláchnou a následně loupou, suší a praží.
  • Cibetková káva je považována za jedinečný nápoj. Podle některých lidí však za jejím úspěchem nestojí chuť, ale marketing.
  • Pravdou ovšem je, že tento druh kávy bývá méně hořký a obvykle postrádá jakékoli náznaky kyselosti.

Lasí: jogurtový nápoj, který osvěží a pomáhá s trávením

Přidat na Seznam.cz