Chystáte se na hory? Dejte si bombardino. Nápoj, který vznikl kombinací kávy a alkoholu

Zdroj: Shutterstock

Pokud se letos chystáte strávit silvestra na lyžích, pravděpodobně se setkáte s nápojem, kterému se říká bombardino. Podle webu Metelka se totiž tohle pití nachází v nabídce všech horských hotelů i barů. K zimě jednoduše patří. Víte ale, že si ho můžete připravit i doma?

Bombardino je alkoholický nápoj původem z Itálie. Vznikl v roce 1972, kdy se v italských Alpách lyžařští instruktoři potřebovali něčím zahřát. Mladý barista Erich Ciapponi tak namíchal nápoj z kávy a alkoholu, píše Alkoholium.

Bombarda!

První verze nápoje byly neúspěšné, barista se ale nevzdával. A nakonec se mu podařilo namíchat pití, které dodalo lyžařům energii a zahřálo je. Při jeho ochutnávkách údajně byly slyšet nadšené výkřiky „Bombarda!“.

Odsud pochází název nápoje. Ten se původně dělal z espressa a vaječného likéru. Když se pití rozšířilo do světa, prošlo samozřejmě mnoha úpravami. Dnes si ho můžete vychutnat především na horách, připravit si ho ale lze také doma.

Domácí bombardino

Na přípravu nápoje budete potřebovat 100 mililitrů vaječného koňaku, 40 mililitrů mléka, 40 mililitrů whisky a šlehačku na ozdobení. V dnešní době už se do pití káva nedává, ačkoli původně byla jeho základem.

Vaječný koňak, whisky a mléko smíchejte a zahřejte. Nápoj se nesmí vařit, přišel by o alkohol. Teplota by měla dosáhnout zhruba 80 °C, uvádí Recepty.

Teplé bombardino ihned nalijte do sklenic a ozdobte ho šlehačkou. Přidat můžete trochu skořice nebo kakaa. Nápoj je ideální například po delší zimní procházce ve sněhu.

Zdroj: Prima Fresh, Recepty, Metelka, Alkoholium

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz