Ryby by se v našem jídelníčku měly objevit alespoň 3x týdně. Obsahují mnoho zdravých látek a jsou vhodné při dietách, ale i při pouhé snaze jíst zdravě. Losos patří cenově sice k méně dostupným rybám, i tak si ho ale jednou za čas dopřejte.
Losos je u nás rybou velmi oblíbenou. Patří na seznam těch, které jsou jen minimálně kontaminovány těžkými kovy, tedy se dá říci, že patří k rybám nejzdravějším. Při jeho přípravě ale často děláme zbytečné chyby.
Pokud si chcete dopřát dokonale připraveného lososa, je třeba dodržovat některá základní pravidla. Mnoho lidí část z nich nevědomky porušuje. Tohle jsou asi ty nejzásadnější chyby, které při přípravě lososa děláme.
Odstranění kůže
Pokud lososa pečete, smažíte nebo grilujete, nikdy kůži neodstraňujte. Je totiž tuhá a mastná a je ochranou proti připálení ryby. Funguje jako ochranná bariéra mezi jemným masem ryby a rozpálenou pánví, plechem na pečení nebo grilem.
Křupavá lososí kůže je navíc v mnoha zemích pochoutkou, na kterou lidé nedají dopustit. Byla by škoda se o něco takového ochudit.
Pozor na čas
Losos patří k rybám, které na přípravu nepotřebují příliš času. Pokud ho necháte na pánvi nebo v troubě až příliš dlouho, dostanete maso, které je vysušené a nahořklé. Proto vždy pečte lososa kratší dobu a častěji kontrolujte, zda už není hotový.
Odstranění kostí
Pokud si koupíte filety z lososa, velmi pravděpodobně v nich žádná kost nebude, dejte si ale i tak při jejich konzumaci pozor, zda se tam nějaká nezatoulala. Pokud ale kupujete steak z lososa, je třeba před jeho tepelnou přípravou kosti vždy odstranit.
Pečlivě maso zkontrolujte a kostí ho zbavte pinzetou nebo špičkou nože. Pokud kupujete lososa u speciálních stánků nebo pultů, požádejte obchodníka, zda by vám nemohl vybrat kousek, který je už kostí předem zbavený.
Nikdy lososa neohřívejte v mikrovlnce
Zdá se jako logické rozhodnutí zbytky lososa od oběda ohřát k večeři v mikrovlnce. Ve skutečnosti jde ale o běžnou chybu. Losos totiž při ohřátí v mikrovlnce začne zapáchat a rozhodně nebude tak chutný, jako kdybyste si ho ohřáli na pánvi.
Zdroj: Eat This, Bon Appetit, The Kitchn, All recipes
Autor: Šárka Cvrkalová