Chorvatská kuchyně není pouze o mořských plodech. V restauraci si dejte pozor na výši dýška

Zdroj: Shutterstock

Chystáte se letos na dovolenou do Chorvatska? Pokud ano, jistě se vyplatí navštívit tamní restaurace a ochutnat typická chorvatská jídla. Jaká jsou specifika místní kuchyně a co byste měli v podnicích očekávat?

Do Chorvatska většina Čechů jezdí kvůli moři. Je jasné, že to se projevuje i v místní kuchyni. Chorvaté milují ryby a mořské plody, a narazíte tak na ně v každém podniku. Co dalšího byste ale o zdejších zvyklostech měli vědět?

Chorvatská kuchyně

Chorvatská kuchyně je pestrá a chutná, ovlivněná středomořskou, balkánskou a středoevropskou gastronomií. Mezi typická jídla patří samozřejmě mořské plody na všechny způsoby. Kromě toho se ale setkáte i s pochoutkami, které by vám na první pohled typicky chorvatské nepřipadaly.

Například pašticada je dušené hovězí maso v omáčce z vína a sušených švestek. Oblíbený je také pokrm s názvem strukli, což je jednoduché zapečené těsto plněné sýrem.

Chorvaté často využívají grilování na roštu, dušení a pečení. Častými ingrediencemi jsou olivový olej, česnek, bylinky a mořské plody. Pokud máte rádi ryby, chobotnice a krevety, budete zde v sedmém nebi. I v opačném případě si ale vždy na jídelníčku něco vyberete.

Chorvatské restaurace

Oběd je v Chorvatsku stejně jako u nás považován za hlavní jídlo dne. V poledne se tak v restauracích setkáte s návalem lidí, kteří se navíc uvnitř podniků schovávají před prudkým sluncem.

Naopak večeře se zde podává obvykle menší a později večer. Není výjimkou dát si ji až kolem desáté hodiny, a to i proto, že mají místní lidé velmi bohatý noční život a nechodí většinou spát brzy.

Při návštěvě restaurace myslete na to, že dýško je zde sice slušností, pokud je ale vyšší než 10 %, považují to pracovníci za neslušné, protože mají pocit, že jim z lítosti dáváte své peníze, i když si je nezaslouží.

Zdroj: Život s Chorvatem, Lidovky, Tripmania, Time Out, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz