Chorvatská kuchyně patří mezi typické kuchyně středomořské oblasti. Disponuje velkou rozmanitostí, a kromě toho, že je chutná, ji můžeme zařadit i mezi ty zdravější.
Historie chorvatské kuchyně
Chorvatská kuchyně je v lecčem specifická, protože je velmi rozmanitá a projevují se v ní různé vlivy. Ve vnitrozemí je nejvíce znát slovanská tradice, ale lze zde vypozorovat i maďarské a turecké vlivy. Kuchyně na pobřeží byla ovlivněna spíše řeckou a římskou kuchyní a později i kuchyní dalších oblastí. Obecně jsou v Chorvatsku oblíbené takové suroviny, jako jsou obiloviny, maso, ryby a dalších plody moře, stejně jako mléčné výrobky a rozličné druhy zeleniny.
Typické pokrmy chorvatské kuchyně
Typickou polévkou chorvatské kuchyně je tzv. mineštra či maneštra, která je oblíbená především na poloostrově Istrie. Jedná se o zeleninový vývar obsahující fazole, mladou kukuřici, brambory a zeleninu (v některých variantách figuruje i zelí). Podobá se proto italské polévce minestrone.
V Chorvatsku jsou oblíbené ryby, mezi nimi např. parmice, pražma či mořský jazyk. Mezi typické pokrmy ale patří i další plody moře, a to např. slávky, humr nebo ústřice. Ty se někdy konzumují zasyrova a jsou pouze pokapané citrónem.
Chorvatské restaurace mají často na jídelním lístku grilovaná masa, a to pochopitelně především v letních měsících. Mezi nejpopulárnější pokrmy patří čevapčiči (šišky z mletého masa) či ražnici (vepřové na rožni). Na mnoha místech země se připravuje také guláš.
V Chorvatsku si potrpí také na ovčí či kozí sýry, které se konzumují např. s lanýži, jež jsou zde obecně oblíbené. Jako příloha se často používají těstoviny (např. šturkli). Mezi nejčastěji konzumované potraviny patří rovněž bílý chléb, který Chorvaté jedí každý den.
Místní obyvatelé rádi pijí kávu. V Chorvatsku si nicméně můžete dát i pivo (např. Ožujsko). Tato země jihovýchodní Evropy je proslulá také vinicemi, v nichž se vyrábí bílé a červené víno. Za jeden z národních nápojů bývá považována rakije (vyrábí se destilací zkvašeného ovoce).
Chorvatská kuchyně a zdraví
Vzhledem k oblibě ryb a mořských plodů je chorvatská kuchyně považována za zdravější než ta česká. Součástí každého hlavního chodu je navíc čerstvá i tepelně upravená zelenina – salát, zelí, luštěniny, mrkev, rajčata, papriky, brokolice či cukina (cuketa). Samozřejmě že se i v Chorvatsku lze stravovat nezdravě, nicméně převažují lehká a výživná jídla, takže z hlediska zdraví je skutečně kvalitní.
Zajímavosti o chorvatské kuchyni
- Chorvatsko je oblíbenou destinací českých turistů. Ti si stále častěji dávají ryby, a to připravené především na roštu.
- Tepelně upravená zelenina bývá obvykle dochucena, takže chutná i turistům, kteří si ji doma příliš často nedávají.
- Chorvaté samozřejmě také rádi mlsají. Ochutnat lze proto různé sladkosti jako např. palačinky nebo záviny.
- Mezi oblíbené předkrmy patří ovčí specialita z ostrova Pag. Jedná se o pažský sýr.
- V pobřežních oblastech určitě ochutnejte pršut, což je druh sušené vepřové šunky. Tato pochoutka původem z Itálie sice není nejlevnější, ale stojí za to ji vyzkoušet.