Vysoký cholesterol dnes na Západě ohrožuje nejen dospělé, ale stále častěji také děti. Proto bychom je měli vést ke zdravějšímu životnímu stylu a zároveň se soustředit na to, co vlastně jedí.
„Hodný“ a „zlý“ cholesterol
Cholesterol je steroidní látka, která se podílí na důležitých procesech v organismu, a to včetně tvorby hormonů. Není se ho tedy třeba pouze obávat. Proč je ale vlastně obecně vnímán jako strašák? Jeho hladina v krvi by neměla být příliš vysoká a navíc existuje LDL neboli „zlý“ cholesterol a HDL neboli „hodný“ cholesterol. V prvním případě jsou lipoproteiny zejména tukové a díky tomu působí negativně srdce a celou kardiovaskulární soustavu. Ve druhém jsou lipoproteiny především bílkovinného charakteru a působit by měl dokonce pozitivně, ačkoli to doposud nebylo jednoznačně potvrzeno. Škodlivý nicméně není.
Zdravý životní styl proti vysokému cholesterolu
V ideálním případě by hladina cholesterolu neměla být vůbec vysoká. Tomu je ovšem třeba uzpůsobit životní styl. Pokud nebudete podobným potížím věnovat pozornost, můžete „očekávat“ aterosklerózu (kornatění tepen), infarkt myokardu a ve hře je mnoho dalších kardiovaskulárních potíží a chorob. A pozor! Vysoká hladina cholesterolu v krvi neohrožuje pouze dospělé, ale také děti. Jaké změny tedy učinit, abyste se obdobným komplikacím vyhnuli?
- Změňte jídelníček. Pokud se chcete vyhnout vysoké hladině cholesterolu, neměli byste ve větším množství konzumovat tučné maso, uzeniny, vnitřnosti, mléčné výrobky či žloutky.
- Záleží i na nápojích. Z hlediska hladiny cholesterolu byste neměli často pít silnou kávu a černý čaj, sladké limonády, stejně jako alkoholické nápoje.
- Pravidelně sportujte. Fyzická aktivita je z hlediska zdraví důležitá celkově. Vzhledem k tomu, že za zvýšenou koncentraci cholesterolu může i nadváha, je vhodné zhubnout.
- Další prevence vysokého cholesterolu. Podstatným faktorem je také kvalita spánku a dokonce i kouření. Cigarety totiž snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
Potraviny pro optimální hladinu cholesterolu
- Rostlinné a rybí tuky. Optimální jsou tuky s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Vhodné jsou proto např. ryby a kvalitní rostlinné oleje (extra panenský olivový, lněný, konopný anebo dýňový).
- Potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Pomáhají udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou. Proto je vhodné konzumovat především listovou a další zeleninu, ovoce a celozrnné těstoviny.
- Ořechy a semínka. Opět obsahují kvalitní tuky. Při problémech s cholesterolem můžete vyzkoušet např. vlašské ořechy, případně lněné semínko, což je nejlepší rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin.
- Bylinky. Babské rady na cholesterol zahrnují spoustu bylinek. Patří mezi ně např. kotvičník, medvědí česnek, rozrazil lékařský anebo brutnák lékařský.
Další babské rady na cholesterol. Proti vysokému cholesterolu můžete nasadit do „akce“ hlívu ústřičnou, ale také mnohé luštěniny. Jmenujme alespoň fazole mungo a adzuki. Účinkovat by navíc měl i med.