Chobotnice jako zdravé a chutné jídlo: Připravte si ji doma i vy

Zdroj: Shutterstock

Chobotnice patří k mořským plodům, které jsou pro někoho lahůdkou, pro mnoho Čechů jsou ale něčím, co by nikdy nevzali do úst. Přitom je to škoda. Toto jídlo se dá totiž připravit velmi chutně a obsahuje mnoho pro tělo prospěšných látek.

Chobotnice neobsahují prakticky žádný tuk. Jsou tedy považovány za pokrm dietní, přesto ale velmi sytý. Jsou bohaté na bílkoviny, řadu vitamínů (E, C, A, K, B) i minerálních látek (fosfor, sodík, hořčík, zinek, jód, železo, draslík nebo vápník), uvádí WebMD.

Kde ochutnat chobotnici?

V zahraničních přímořských státech se jedná o poměrně běžné jídlo. Odvážnější Češi navštíví v Itálii či Chorvatsku restaurace, kde si mohou pokrm dopřát. I u nás ale poměrně běžně najdete chobotnici na menu některých podniků.

Nejčastěji ji můžete ochutnat v asijských restauracích. Chobotnice bývá součástí jídel v running sushi, objednat si ji můžete také v hot pot restauracích. Mimo jiné si ji ale můžete také koupit a připravit doma.

Jak připravit chobotnici?

Chobotnici je před přípravou podobně jako jiné maso třeba řádně očistit. Začněte tím, že vyčistíte zadní část hlavy chobotnice od vnitřností. To uděláte tak, že ji „obrátíte naruby“ a vyjmete obsah, radí Serious Eats.

Následně nožem oddělte oči a vzniklý otvor použijte také pro odstranění žláz s inkoustem. Takto připravené maso pak můžete dát vařit. Chobotnice se dá konzumovat vařená, a to například v polévce.

Chapadla se ale často také připravují v různých marinádách na grilu, pečou se v troubě, nebo se obalují a smaží. Maso je spíše tužší a gumové, mnoho lidí ho ale považuje za lahůdku.

Přeneste se přes svůj odpor a vyzkoušejte chobotnici i vy. Možná vám zachutná a budete mile překvapeni.

Zdroj: Great British Chefs, Serious Eats, Pana Pesca, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz