Chlupaté knedlíky patří mezi tradiční české přílohy. Můžete si je ovšem připravit na mnoho způsobů, z nichž některé mohou být poněkud netradiční.
Původ chlupatých knedlíků
Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, který se vlastně nachází na pomezí mezi bramborovými knedlíky a haluškami, tedy jedním z nejznámějších slovenských pokrmů. O konkrétní místo původu se přitom dodnes vedou spory. Jedni tvrdí, že se zrodily v Krkonoších, další přísahají na to, že vznikly v kuchyních na Šumavě. Původ tedy mohou mít na severu i jihu Čech.
Jednotlivé ingredience
Základem chlupatých knedlíků jsou strouhané syrové brambory a mouka (hladká či hrubá). Používány jsou rovněž vejce a sůl. Knedlíky se používají jako příloha, a to buď samostatně,anebo v kombinaci s dalšími ingrediencemi. Často se totiž smíchají s osmaženou cibulkou, vařeným zelím (sladkým nebo kyselým) a někdy také s houbami (čerstvými či sušenými).
Jak si chlupaté knedlíky připravit netradičně?
Pokud vám tyto knedlíky příliš nechutnají a nezdá se vám ani jedna z výše zmíněných kombinací, můžete při jejich přípravě použít i další ingredience. Uplatnění někdy nachází slanina, která jim dodá specifickou chuť. Připravit si navíc můžete i cuketové chlupaté knedlíky. Recept i postup je v podstatě totožný, jen do nich kromě strouhaných brambor patří i nastrouhaná cuketa.
Chlupaté knedlíky z hlediska zdraví
Chlupaté knedlíky patří mezi přílohy, které mohou, ale nemusí být zdravé. Záleží na tom, jaké ingredience použijete. Velké množství vajec a slaniny jim sice může dodat specifickou chuť, na druhou stranu se bude jednat o poněkud tučný pokrm. Pokud naopak použijete cuketu, houby, zelí a třeba také mořskou sůl či celozrnnou mouku, můžete jejich výživou hodnotu vylepšit.
Zajímavosti o chlupatých knedlících
- Proč právě „chlupaté knedlíky“? Název odpovídá vzhledu. Na jejich povrchu se totiž utvoří menší vrstva vysráženého škrobu z brambor. Ta někdy připomíná chloupky.
- Chlupaté knedlíky lze použít jako přílohu k různým pokrmům. Výtečné jsou např. k pečenému masu, ale vegetariáni si je mohou dát např. se seitanem.
- Pokud při přípravě použijete hladkou mouku, budou tužší, hutnější a nerozvaří se. Použijete-li hrubou mouku, budou nadýchanější a měkčí, zároveň se ale mohou rozvařit.
- Jestliže nechcete, aby se vám chlupaté knedlíky po uvaření neslepily, můžete je polít sádlem.
- Cukety nemusíte použít pouze jako poněkud atypickou ingredienci do knedlíků. Ty totiž můžete zároveň smíchat s cuketovým zelím.