Upéct si doma čerstvý chléb není nic až tak náročného. Obvykle na to potřebujete jen základní ingredience, jako jsou mouka, voda a droždí. Josef Maršálek vás nicméně naučí chléb speciální.
I obyčejný chléb chutná nejlépe, pokud si ho uděláte doma. Kupovaný se mu v žádném případě nemůže vyrovnat. Podle Josefa Maršálka si nicméně můžete připravit pečivo speciální, které si zamilujete.
Jednoduchý recept
Podle jednoduchého receptu Josefa Maršálka můžete připravit rovnou tři mírně odlišné chleby. Ty se od sebe liší jenom v tom, jaké ingredience do nich přidáte, postup je ale jinak ve všech ohledech stejný.
Obecně budete potřebovat 330 gramů chlebové mouky, 330 gramů celozrnné žitné mouky, 330 gramů celozrnné pšeničné mouky, 5 gramů kmínu, 25 gramů soli, 750 mililitrů vody a 20 gramů droždí.
Chléb třikrát jinak
Z výše zmíněných ingrediencí si připravíte těsto. To je třeba nechat minimálně hodinu kynout. Potom z něj buď uděláte bochánky, které necháte na pekáči ještě 20 minut nakynout, nebo je dáte do chlebové formy.
Ještě předtím se nicméně rozhodněte, jaký chléb si chcete udělat. Do těsta totiž můžete buď přidat česnekový olej, který vytvoříte louhováním stroužků česneku v oleji, opečenou cibulku, nebo čerstvý pokrájený tymián.
Vždy vyberte pouze jednu ingredienci, aby se chutě nepřebíjely. Následně pak dejte chléb péct do trouby na 180 °C asi na 40 minut. Po dopečení ho nechte mírně vychladnout, podávat by se měl ale ještě trochu teplý a křupavý.
Zdroj: Dům a Zahrada, Top Recepty,
Autor: Šárka Cvrkalová