Chléb můžete uchovávat v mrazáku a prodloužit tím jeho trvanlivost. Jemné máslové pečivo ale spotřebujte hned

Zdroj: Pixabay

Někdy člověk koupí pečiva víc, než je schopen sníst. Možná byl chléb ve slevě, možná jste si jenom neuvědomili, že ještě doma nějaký máte. V každém případě se hodí vědět, jak pečivo skladovat, aby co nejdéle vydrželo a chutnalo dobře i po několika dnech.

Pokud si ráno ukrojíte krajíc chleba, zapomenete ale bochník na kuchyňské lince, večer už poznáte, že se spousta věcí změnila. Pečivu stačí opravdu málo k tomu, aby se už během pár hodin téměř nedalo jíst. Pokud ale víte, jak ho skladovat, vydrží čerstvé několik dní.

Jak chléb správně skladovat v chlebníku i v mrazáku?

Čerstvý chléb nejlépe uchováte při pokojové teplotě v chlebníku nebo plátěném sáčku. Tímto způsobem vydrží 2-3 dny. Ideální je balit ho do tašky i v případě, že ho uzavíráte právě do chlebníku, radí Serious Eats.

Řada lidí si myslí, že je vhodné skladovat chléb v lednici. To ale není pravda. Chlad totiž urychluje jeho tvrdnutí, a to i ve chvíli, kdy ho budete v chladničce uchovávat v pytlíku, uvádí The Perfect Loaf.

Na druhou stranu ale můžete vždy pečivo uložit do mrazáku. Pokud ho máte hodně, jde o vhodnou volbu. Následně bude chutnat po rozmrazení jako čerstvé a vydrží vám opět 2-3 dny v chlebníku.

Pečivo, které do mrazáku nepatří

Chléb, rohlíky, housky a celou řadu nejrůznějšího pečiva, můžete uchovávat v mrazáku a prodloužit tím jejich trvanlivost. Existuje ale také pečivo, které se do mrazáku rozhodně nedává a je třeba ho sníst během 1-2 dnů.

Například croissanty a máslové pečivo rychle ztrácí svou křupavost a po zmrazení mohou být tuhé. Čerstvé bagety jsou také nejlepší v den nákupu, zmrazením ztratí svou charakteristickou křupavou kůrku.

Jemné pečivo s krémovými náplněmi, do mrazáku nikdy nedávejte, radí Real Simple. Náplně se při zmrazení a rozmrazení mohou oddělit nebo změnit konzistenci. V neposlední řadě pak nedávejte do mrazáku ani pečivo s ovocnými či zeleninovými náplněmi, a to ze stejného důvodu.

Zdroj: Food & Wine, The Perfect Loaf, Real Simple, Martha Stewart, Serious Eats

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz