Někdy člověk koupí pečiva víc, než je schopen sníst. Možná byl chléb ve slevě, možná jste si jenom neuvědomili, že ještě doma nějaký máte. V každém případě se hodí vědět, jak pečivo skladovat, aby co nejdéle vydrželo a chutnalo dobře i po několika dnech.
Pokud si ráno ukrojíte krajíc chleba, zapomenete ale bochník na kuchyňské lince, večer už poznáte, že se spousta věcí změnila. Pečivu stačí opravdu málo k tomu, aby se už během pár hodin téměř nedalo jíst. Pokud ale víte, jak ho skladovat, vydrží čerstvé několik dní.
Jak chléb správně skladovat v chlebníku i v mrazáku?
Čerstvý chléb nejlépe uchováte při pokojové teplotě v chlebníku nebo plátěném sáčku. Tímto způsobem vydrží 2-3 dny. Ideální je balit ho do tašky i v případě, že ho uzavíráte právě do chlebníku, radí Serious Eats.
Řada lidí si myslí, že je vhodné skladovat chléb v lednici. To ale není pravda. Chlad totiž urychluje jeho tvrdnutí, a to i ve chvíli, kdy ho budete v chladničce uchovávat v pytlíku, uvádí The Perfect Loaf.
Na druhou stranu ale můžete vždy pečivo uložit do mrazáku. Pokud ho máte hodně, jde o vhodnou volbu. Následně bude chutnat po rozmrazení jako čerstvé a vydrží vám opět 2-3 dny v chlebníku.
Pečivo, které do mrazáku nepatří
Chléb, rohlíky, housky a celou řadu nejrůznějšího pečiva, můžete uchovávat v mrazáku a prodloužit tím jejich trvanlivost. Existuje ale také pečivo, které se do mrazáku rozhodně nedává a je třeba ho sníst během 1-2 dnů.
Například croissanty a máslové pečivo rychle ztrácí svou křupavost a po zmrazení mohou být tuhé. Čerstvé bagety jsou také nejlepší v den nákupu, zmrazením ztratí svou charakteristickou křupavou kůrku.
Jemné pečivo s krémovými náplněmi, do mrazáku nikdy nedávejte, radí Real Simple. Náplně se při zmrazení a rozmrazení mohou oddělit nebo změnit konzistenci. V neposlední řadě pak nedávejte do mrazáku ani pečivo s ovocnými či zeleninovými náplněmi, a to ze stejného důvodu.
Zdroj: Food & Wine, The Perfect Loaf, Real Simple, Martha Stewart, Serious Eats
Autor: Šárka Cvrkalová