Chilli con carne: Mexická specialita, která v zimě chrání před bacily

Zdroj: Shutterstock

Chilli con carne je vyhlášená texaská specialita. V naší rodině jsou ostré pokrmy poměrně oblíbené, takže i tohle jídlo s mexickým původem děláme poměrně často. Je syté, chutné a zdravé a vy si ho můžete připravit doma velmi snadno.

Pokud si chcete dopřát jídlo, které vás postaví na nohy a skvěle si na něm pochutnáte, chilli con carne je pro vás to pravé. Jeho ostrá chuť vyžene z vašeho těla všechny bacily a díky masu a fazolím si užijete pokrm plný bílkovin.

Já proto jídlo dělám především v zimním období, kdy pokrm zahřeje a ochrání tělo před veškerými nástrahami chladného počasí.

Jde to i bez masa

Na přípravu chilli con carne budete potřebovat olej, cibuli, červenou papriku, 2 stroužky česneku, chilli podle chuti, 500 gramů mletého hovězího masa, 300 mililitrů vývaru, 400 gramů konzervovaných rajčat, majoránku, 400 gramů červených fazolí, sůl a pepř.

Kombinace masa, fazolí a rajčat vytvoří velmi vydatné jídlo, které se chuťově nepodobá ničemu jinému. Pokud nejíte maso, dá se do jídla místo něj přidat na kostičky pokrájená mrkev a řapíkatý celer, někdo přidává také vlašské ořechy.

Jak na přípravu pokrmu

Cibuli a papriku pokrájejte na kostičky, česnek na plátky. Cibuli osmahněte na oleji, potom přidejte česnek, papriku a nechte ve směsi rozvonět chilli koření. V tuto chvíli přidejte maso.

Jakmile se propojí s ostatními ingrediencemi, přidejte konzervovaná rajčata a vše podlijte vývarem. Do jídla přisypte majoránku, sůl a pepř. Do omáčky dejte fazole, přikryjte pánev pokličkou a nechte vše asi 25 minut vařit.

Kdyby byla omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Nakonec už jenom podle chuti přidejte sůl, pepř nebo chilli. Jídlo nechte alespoň 10 minut odstát a poté můžete podávat. Konzumuje se samotné nebo s chlebem.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz