Chili Ta Thuy ráda propojuje asijskou kuchyni s českými surovinami. Vyzkoušejte její recept na dokonalé kuře

Zdroj: Profimedia

Chili Ta Thuy je finalistka soutěže Masterchef Česko, zpěvačka ze soutěže SuperStar i účastnice reality show Survivor. Její hlavní doménou je však gastronomie, nejvíce ji baví dělat asijská jídla pro lidi, co žijí v mírném podnebném pásu.

Chili je kuchařkou s vietnamskými kořeny a nezastavitelným humorem, který promítá i do svých receptů. Díky vaření, které ji nyní živí, a vtipným videím s recepty si získala mnoho fanoušků nejen na facebooku a instagramu.

Dříve se hledala, dnes je v jednom kole

Má za sebou stáže v několika restauracích, vede kurzy vaření, spolupracuje s různými značkami a vytváří speciální menu pro gastro podniky. V současné době navíc pracuje na několika projektech, například chce spojit jídlo s tematikou mentálního zdraví pomocí hudby a příběhu.

Vybočovala z řady už od útlého dětství a dlouho hledala sama sebe. Dnes už se zná a snaží se otevřeně hovořit o zažitých stereotypech typu manželství či mateřství, a tím pomoci dalším lidem. „Můj život ovlivnilo, když jsem si uvědomila, že jediné, co můžu mít pod kontrolou, jsem já sama,“ uvedla v rozhovoru pro Žena aktuálně.

Její přístup k vaření i recepty jsou neotřelé a kreativní. Kombinuje a propojuje v nich asijskou kuchyni s lokálními surovinami. „I do vietnamského pokrmu můžete použít české suroviny, udělat třeba nějakou fúzi,“ sdělila v rozhovoru pro Apetitonline, ve kterém ještě doplnila: „Snažím se k tomu přistupovat tak, aby lidi nepřemýšleli nad tím, jestli nějakou surovinu nahrazují, ale spíš tak, že obměnou vytváří unikátní recept, který je tím autentickým inspirovaný.“

Kvalitní české suroviny sama propaguje, dokonce navštívila v rámci projektu Žijeme jídlem několik zemědělských a potravinářských podniků, aby se o kvalitě přesvědčila na vlastní kůži.

Vydala kuchařku plnou svých receptů

Na svém webu chilita.cz se řídí heslem: „Vaření je 95 % nadšení a 5 % čtení receptů.“ Nedávno tak vydala svou první kuchařku Špetka Chili – Nečtěte jen recepty, naučte se vařit! Podle ní totiž lidé vařením nepoznávají jen nové chutě, ale hlavně sami sebe.

Sama ráda všechno ochutnává a zkouší nové chutě, což podle ní příliš lidí nepraktikuje, spíš jí, na co jsou zvyklí. Mezi její nejoblíbenější jídla patří smažená rýže. Nemá však ráda jarní cibulku a syrovou cibuli.

Pět let byla vegetariánkou, i teď má k rostlinné stravě pořád blízko, a tak se snaží prostřednictvím svých receptů lidem ukázat, že i bez masa může jídlo chutnat skvěle. Například její rychlé a levné jídlo v podobě smažené rýže, zeleniny a vajíčka dochucené kořením sklidilo velký úspěch.

Recept na nejlepší kuře na světě

Nedávno se na svém instagramovém profilu podělila o recept na vynikající smažené kuře, které trumfne i proslulé KFC. Kuřecí stehna nebo prsa s kůží nakrájejte na menší kousky, dochuťte solí, paprikou a kurkumou. Zalijte kefírem a nechte marinovat alespoň dvě hodiny.

Mezitím si vedle smíchejte mouku a kukuřičný škrob. Kuřecí kousky pak i s marinádou obalte v této směsi a rovnou je dejte smažit do většího množství horkého oleje. Osmažte dozlatova. Po rozlomení budou kuřecí kousky krásně křupat.

V misce si dále vytvořte směs z ústřicové omáčky, sójové omáčky, medu a sezamových semínek. Všechny tyto ingredience smíchejte dohromady. Pokud nemáte ústřicovou omáčku, budete si ji muset podle Chili koupit. Ne všechno jde totiž nahradit.

Vychutnejte si skvělé kuře a odložte mobily

Nakrájejte si cibuli (nejlépe červenou) na tenké plátky, přidejte sůl, cukr a bílý vinný ocet. Chvíli marinujte a pak přidejte na plátky nakrájenou švestku. Ještě si připravte wasabi majonézu – jednoduše smíchejte majonézu s wasabi podle své chuti. Nakonec si opečte bagetku na troše olivového oleje, na kterou vše navrstvíte v libovolném pořadí.

Závěrem Chili Ta Thuy doporučuje, aby vaše jídlo nebylo jen pouhou obživou, ale stalo se rituálem stmelujícím celou rodinu. Tedy aby si všichni sedli ke stolu, odložili mobily a navzájem si pomáhali nabírat jídlo, u kterého si mohou sdělovat různé zážitky z uplynulého dne.

Zdroj: tv.nova.cz, zena.aktualne.cz, apetitonline.cz, chilita.cz, instagram.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz