Cheesecake podle Josefa Maršálka. Inspirujte se mistrem cukrářem k přípravě lahodného dezertu

Zdroj: Shutterstock

Cheesecake – oblíbený dezert, který nejednomu z nás už pořádně zamotal jazyk. Všichni víme, co si pod tímto slovíčkem představit. Lahodný tvarohový koláč, po kterém se malým i velkým dělají boule za ušima.

Všichni víme, co je to cheesecake a většina z nás má i povědomí o tom, jak tahle dobrota chutná. V dnešním článku přinášíme recept na tvarohový koláč podle mistra cukráře Josefa Maršálka. Připravte si cheesecake pod jeho taktovkou.

Co je cheesecake?

„Cheesecake je dezert, který se skládá ze základny vyrobené z rozbitých sušenek pokrytých měkkou sladkou směsí obsahující smetanový sýr,“ vysvětluje web Collins Dictionary.

Každý z nás si ho může připravit tak trochu podle sebe. V každé rodině se traduje osvědčený recept, ke kterému se rádi vracíme.

Cheesecake podle Josefa Maršálka

Pokud se při pečení rádi inspirujete mistry v oboru, pak jste ve správný čas na správném místě. V dnešním článku se totiž s vámi chceme podělit o recept na cheesecake podle Josefa Maršálka.

Josef Maršálek je cukrář, filantrop, životní filozof a bohém. Pravidelně píše do tištěných médií, tvoří recepty, píše knihy a vede specializované cukrářské kurzy. Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl třeba pro královnu Alžbětu, Lady Gaga, Karla Lagerfelda, Eltona Johna nebo Baracka Obamu,“ píše web České televize.

Jak na to?

Pokud si chcete tuhle sladkou dobrotu připravit tak, jak ji má nejraději bohém Maršálek, začněte u základu – tedy u pořádného korpusu.

„Tradičně se korpus připravuje z grahamových sušenek, ty se u nás ovšem těžko získávají. Pomůže proto snadný recept z mouky, másla, třtinového cukru, skořice, soli, jedlé sody a trochy vody. Rozhodně nedoporučuji žádné levné sušenky, které jsou většinou plné palmového oleje,“ řekl Josef Maršálek pro web Apetitonline.

Co se týče sýru, tradičně se používá sýr Philadelphia, ten ale můžete nahradit některým termizovaným sýrem nebo tvarohem. Maršálek nedoporučuje používat mascarpone, které dle jeho názoru obsahuje příliš mnoho tuku.

Ingredience a postup

Na dezert potřebujete: 100 g hladké mouky, 70 g cukru krupice, 70 g másla, 10 ml vody, lžičku mleté skořice, špetku soli a gram jedlé sody. Na náplň pak: 500 g vámi zvoleného sýra či tvarohu, 300 ml smetany ke šlehání, 250 g zakysané smetany, 120 g cukru krupice, 25 g kukuřičného škrobu, 10 g vanilkového cukru, 4 větší vajíčka.

V misce smíchejte ingredience na základ (vyjma vody) a vypracujte drobenku. Do té krátce a rychle vmíchejte studenou vodu a vypracujte těsto. Namačkejte jej do formy vyložené pečicím papírem. Několikrát základ těsta propíchněte vidličkou, poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 20 minut.

Ingredience na náplň vložte do misky a za pomoci mixéru dobře promíchejte. Připravenou směs nalijte na upečený korpus, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut.

Zdroj: collinsdictionary.com, ceskatelevize.cz, apetitonline.cz, pottenpannen.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz