Pokud chcete svým hostům nabídnout nejen chutné jídlo, ale také nezapomenutelnou podívanou, může být flambování skvělým nápadem. Co si pod flambováním představit a jak se na něj připravit?
Co je flambování?
Název „flambování“ pochází z francouzského „flambé“ a znamená „podpalování“. Jedná se o zapálení silného lihu, který se nalije na připravovaný pokrm.
Díky této technice se zbavíte hořké chuti alkoholu, ale ponecháte vůni vybraného nápoje. Kromě toho se díky tomu, že máte co do činění s plameny, zvyšuje také teplota na povrchu pokrmu.
Dochází ke karamelizaci cukru, což zvýrazňuje chuť a způsobuje, že pokrm hnědne. Další výhodou je, že flambování vypadá efektně.
Jaký alkohol lze k flambování použít?
Nejdůležitějším prvkem flambování je výběr správného alkoholu. Protože slouží jako palivo pro plameny, měli byste vědět, jaký nápoj zvolit.
Nejprve zkontrolujte obsah etanolu. Nejlépe fungují alkoholické nápoje s obsahem 40-60 %, jako je whisky, koňak nebo rum. Alkohol v pivu, víně nebo šampaňském nestačí k tomu, aby se dal zapálit.
Alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nad 60 % jsou příliš hořlavé, a proto nebezpečné a v žádném případě by se neměly používat k flambování.
Potřebné vybavení
Před přípravou flambovaného pokrmu se ujistěte, že máte všechny ingredience a náčiní v dosahu. Tato technika vyžaduje rychlé provedení a pozornost.
Budete potřebovat kvalitní nerezovou nebo litinovou pánev, na které budete pokrm smažit, hrnec s vysokým okrajem na ohřev alkoholu, dlouhé kleště, lžíci nebo vidličku na obracení a servírování pokrmu, kovovou pokličku a dlouhou zápalku nebo zapalovač na zapálení alkoholu.
Zapálení alkoholu
Alkohol by se měl zahřívat, dokud se neobjeví bublinky. Pak se uvolní etanol, který je hořlavý. Příliš studené nápoje nebude možné zapálit. Na druhou stranu nesmíte tekutinu přivést k varu, protože veškerý alkohol se okamžitě vypaří a vaše snaha bude marná.
Jakmile alkohol dosáhne správné teploty, nalijte jej do pánve s jídlem. V zájmu bezpečnosti sundejte pokrm z ohně dříve, než do něj nalijete obsah pánve. Vyhnete se tak nechtěnému způsobení požáru.
Vše promíchejte, poté pánev opatrně naklopte a vytvořte malou loužičku. To usnadní zapálení výparů pomocí zápalky. Správné flambování trvá přibližně 30 sekund a k uhašení plamenů můžete použít kovovou pokličku.
Doba hoření ethanolu závisí na tom, jak silný je alkohol a jaký je požadovaný efekt. Pokud chcete silnější chuť, dokončete flambování rychleji. Pokud se chcete alkoholu zcela zbavit, počkejte, až oheň sám zhasne. Hotový pokrm podávejte ihned po uvaření.
Hlavně bezpečně
Než flambování zařadíte do svého jídelníčku, zvažte několik bezpečnostních pravidel: Se zapáleným pokrmem se nepohybujte. Alkohol je stále v kapalném stavu, takže i malé vyrušení může vést k rozlití a způsobit požár.
Odstraňte všechny hořlavé dekorace, které by mohly způsobit požár. V žádném případě nenalévejte zahřátý alkohol přímo z láhve. Nekontrolované vznícení výparů by mohlo způsobit výbuch pokrmu. V dosahu mějte kovový kryt pro případ, že byste potřebovali náhle uhasit plameny.
Zdroj: Expondo, What‘s Cooking America
Autor: Dominika Jandorová