Chaš: Arménská polévka ze zvířecích žaludků, která se zapíjí vodkou

Zdroj: Shutterstock

S pokrmem s názvem Khasch se u nás někdy můžeme setkat také pod počeštělým výrazem chaš. Jedná se o arménskou polévku, která sice vypadá na talíři lákavě, až vám ji ale popíšeme, možná si nebudete jisti, zda ji chcete skutečně ochutnat.

Chaš je polévka, která se dělá především v zimních měsících. A to navíc obvykle ke slavnostním příležitostem. I v samotné Arménii ji tak lidé vaří jen výjimečně, popisuje Smithsonian.

Z vařeného žaludku

Příprava polévky trvá několik hodin. Jejím základem jsou kosti, ze kterých se dělá silný vývar. Kromě toho se ale do jídla přidávají také vařené zvířecí žaludky, obvykle ovčí či kravské, píše Travel Food Atlas.

Během vaření se polévka nesolí. Lidé v Arménii tvrdí, že chuť masa by měla být posvátná a neměla by se solí ničit. Mnohdy se ale potom na talíři jídlo přece jen dochucuje, záleží obvykle na tom, jak moc na tradicích rodiny lpí.

Stejně tak až na samotném talíři je povoleno si do polévky přidat česnek. V tomto případě s ním ale lidé nešetří. Do jedné misky se doporučuje prolisovat šest až osm stroužků.

A na zapití vodka

Polévka kromě vody, žaludků a masa opadaného od kostí neobsahuje prakticky nic. Proto se konzumuje s čerstvým chlebem, aby se z ní člověk najedl.

Jelikož se podává ve většině případů ke slavnostním příležitostem, není se čemu divit, že se během rodinné sešlosti také často popíjí. Chaš je ale vždy doporučováno zapíjet jedině vodkou. Kdo by zvolil jiný alkohol, byl by místními podle webu Smithsonian považován za barbara.

Zdroj: Smithsonian, Travel Food Atlas, Recepty, Facebook

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz