Chana masala: Tradiční indický pokrm z cizrny připravíte snadno i u nás

Zdroj: Pixabay

Chana masala je populární indický pokrm. Jídlo má sice původ v severní části této země, je ale rozšířené i ve zbytku státu. Oblíbené je i v dalších zemích a snadno ho připravíte také u nás.

Jedná se o pokrm z cizrny, které se v Indii běžné říká chana. Jídlo je doplněno směsí koření a bylinek. Jde sice pro nás o cizokrajný a neobvyklý pokrm, ingredience na něj ale najdete v běžných obchodech, nic vám tak nebrání udělat si ho doma.

Pokrm z lokálních tradic

Chana masala má své kořeny v kuchyni Paňdžábu, jedné z nejznámějších oblastí indické kuchyně. Tato oblast je považována za kolébku jídla, píše Feast. Pokrm se vyvinul z lokálních tradic a ingrediencí a postupně se rozšířil po celé Indii i do dalších částí světa.

Chana masala byl původně skromný pokrm chudších vrstev, který se postupně vyvinul v populární jídlo. To se dnes podává v mnoha restauracích po celém světě. Konzumuje se především jako hlavní jídlo.

Recept na chanu masalu

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 400 gramů cizrny, 2 lžíce oleje, cibuli, 3 stroužky česneku, lžičku kurkumy, lžičku koriandru, lžičku kmínu, lžičku paprikové pasty, lžičku koření garam masala, sůl, pepř a podle chuti koriandrovou nať na dozdobení.

Na oleji orestujte cibuli. Přidejte česnek, kurkumu, koriandr, římský kmín, paprikovou pastu a garam masalu. Restujte vše 2 až 3 minuty, dokud koření nezačne vonět.

Přidejte cizrnu a pokrm promíchejte. Dochuťte vše solí a pepřem. Vařte chanu masalu na mírném plameni 10 až 15 minut, aby se chutě propojily. Nakonec vše podávejte posypané čerstvým koriandrem, s rýží, naanem nebo dalšími indickými přílohami.

Zdroj: Minimalist Baker, Feast, Simply Recipes, Indian Healthy Recipes, Times of India

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz