Ceviche je tradiční jihoamerický pokrm, který s příklonem ke zdravému životnímu stylu objevují čím dál více i další části světa.
Původ ceviche
Původ ceviche není jistý. Předpokládá se, že se podobný pokrm připravoval už před 2 000 lety na pobřeží Jižní Ameriky (Peru či Ekvádor). Tehdy se ještě syrové rybí maso marinovalo ve šťávě mučenky jedlé (marakuja), případně v nealkoholickém nápoji Chicha morada. Evropští mořeplavci nicméně přivezli do Jižní Ameriky citrusové plody, které se staly tradiční součástí tohoto pokrmu.
Kde ceviche ochutnat?
Ceviche nepatří mezi pokrmy, které by znala většina Čechů. Pokud se na něj naopak někoho zeptáte, zřejmě se setkáte s tím, že ho moc lidí znát nebude. Přesto mají toto tradiční jihoamerické jídlo ve své nabídce některé tuzemské restaurace, které se soustředí na gastronomii Latinské Ameriky. Navíc se jedná o dosti jednoduchý pokrm, takže si jej lze jednoduše připravit doma.
Jednotlivé ingredience na ceviche
Základ ceviche tvoří ryby (např. tuňák či losos, ale třeba také žralok), někdy ovšem také mořské plody (krevety či ústřice). Tyto ingredience se nevaří, ale nechají se pouze marinovat v citrusové šťávě (především z limetek či citrónů). Po několika hodinách se přidají další ingredienci, přičemž mezi nejběžnější patří chilli papričky, nakrájená cibule, olivový olej, sůl anebo pepř.
Ceviche a zdraví
Ryby, mořské plody i další ingredience lze určitě považovat za zdravé suroviny, proto může být ceviche chuťově zajímavým hitem zdravého jídelníčku. Díky tomu, že se nevaří, zachovávají si jednotlivé ingredience všechny cenné látky. Ovšem pozor! Zároveň nedochází ke zničení choroboplodných zárodků, takže ryby i další mořské plody musí být co nejčerstvější!
Zajímavosti o ceviche
- Na některých místech Jižní Ameriky se jedná o velmi oblíbený pokrm. Tak například v Peru je 28. červen slaven jako Den ceviche.
- Pokud si chcete doma tuto zdravou dobrotu připravit podle originální receptury, servírovat byste ji měli na salátovém listu.
- Při přípravě lze používat nejrůznější ingredience jako např. olivy, rajský protlak či bylinky (koriandr, mátu, pažitku nebo čekanku).
- Jako příloha bývají používány batáty (sladké brambory), plantainy (zeleninové banány) či kukuřice. Můžete ale využít prakticky cokoli, co vám chutná.
- Ačkoli je nejčastěji používána citrónová a limetková šťáva, v některých receptech lze narazit i na šťávu z pomerančů či grapefruitů.