Červená čočka patří mezi velmi zajímavé luštěniny, neboť je zdravá a zaujme i rychlou přípravou. Můžete si ji tedy připravit třeba na Nový rok.
Původ červené čočky
Čočka jedlá (Lens culinaris) je rostlina z čeledi bobovitých, která se pěstuje pro semena. Tuto luštěniny začali lidé v Přední Asii pěstovat hned na počátku neolitu, tedy mladší doby kamenné, kdy se lovci a sběrači začali proměňovat v zemědělce a usazovali se. Člověka zkrátka tato potravina „doprovází“ odedávna. Červená čočka přitom konkrétně pochází z Turecka.
Kde si červenou čočku pořídit?
V českých obchodech si lze čočku pořídit bez větších problémů. Šlo ovšem především o hnědou či tmavozelenou variantu. V současné době si je ovšem jednoduše možné zakoupit i červenou čočku, kterou si můžete pořídit od různých výrobců. Navíc ji lze sehnat i v bio kvalitě, takže si je na Nový rok možné připravit opravdu zdravé jídlo, což samozřejmě platí po celý rok.
Polévka z červené čočky a další využití v kuchyni
Červená čočka se nemusí namáčet a navíc je uvařená velmi rychle, neboť je hotová za 15 až 20 minut. Chuťově přitom nepřipomíná „klasickou“ čočku, ale spíše hrách. Své místo má přitom v mnoha receptech asijské kuchyně. Na našem území se přitom tato luštěnina připravuje právě na Nový rok, neboť symbolizuje peníze a údajně zajišťuje hojnost. Polévka z červené čočky je jedním z možných využití, připravit si ji ovšem můžete i jako kaši, případně si z ní udělat pomazánku.
Červená čočka z hlediska zdraví
Červená čočka obsahuje mnoho účinných látek, mezi které patří vitamíny (zejména B6), minerály (železo, selen či zinek), škroby nebo vláknina. Navíc se jedná o jeden z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin. Jde tedy o výtečnou potravinu pro vegetariány a vegany, ale do svého jídelníčku ji mohou zařadit všichni. Navíc zasytí, takže se může jednat o vhodnou potravinu při redukci tělesné hmotnosti.
Zajímavosti o červené čočce
- Červená čočka tolik nenadýmá, protože se vesměs prodává loupaná. Proto bývá doporučována i miminkům a kojícím matkám.
- Možná vás překvapí, že když si červenou čočku připravíte, získá oranžovou barvu. Navíc bude hodně připomínat kaši.
- Polévka z červené čočky je velmi snadná na přípravu. Hodí se do ní „klasická“ zelenina (cibule, česnek, mrkev nebo brambory) a koření.
- Červená čočka se velmi dobře doplňuje např. s koriandrem, limetkou anebo citronovou trávou.
- V asijských kuchyních se červená čočka často připravuje s kari kořením či kurkumou, jež se k ní chuťově také skvěle hodí.