Sezóna třešní je právě v plném proudu. Mnoho lidí zastává teorii, že je lepší se do ovoce nedívat, sníst ho a jednoduše nemyslet na to, že by v něm mohli červi být. To ale nejde, pokud je chcete například zavařovat do kompotu nebo využít na buchtu.
Někteří lidé při třídění třešní ty, ve kterých se bílí červíci objeví, automaticky vyhazují. Tímto způsobem ale o velkou část ovoce přijdou. Není přitom nutné se ovoce zbavovat, červi se dají z třešní jednoduše odstranit.
Ošetřete stromy předem
Červivost třešní způsobuje vrtule třešňová. Ta klade vajíčka již pod slupku nedozrálých plodů, ze kterých se pak líhnou nám známí bílí škůdci. Abyste tomu zabránili, je dobré předem stromy proti nim ošetřit.
Na stromy třešní vyvěste žluté lapače zhruba v druhé polovině května. Někdy se používají také bílé lepové desky. Ochránit kompletně celou úrodu se vám asi nepodaří nikdy, minimálně ale červivost ovoce zmírníte.
Zbavte se červů přímo z třešní
Pokud jste včas nestihli stromy ošetřit nebo chcete mít jistotu, že je ovoce skutečně bez červů i potom, co jste udělali všechny předchozí kroky, není problém se hmyzu z třešní zbavit.
Do větší nádoby nalijte vodu, přidejte do ní dostatek soli a trochu octa. Do tohoto nálevu následně nasypte třešně a nechte je v něm zhruba 3 hodiny. Červi začnou vylézat ven, ve vodě se následně utopí a spadnou na dno nádoby.
Stačí je pak jednoduše vyhodit a užít si třešně bez odporného hmyzu. Nemějte strach, jakmile ovoce pořádně propláchnete čistou vodou, vůbec nepoznáte, že bylo v nějakém nálevu naloženo.
Zdroj: Oregon Live, e-How, Green Thumb Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová